Zázvorovica

27.2. 2020Lenka31500x

Ak na blogu nesmie chýbať nejaký recept, ktorý ma vystihuje, tak je tento … ako niežeby som bola nejaká alkoholička :-), ale práve toto je recept, ktorý si odo mňa ľudia najčastejšie pýtajú … je to už proste moja legenda 🙂 … zázvorovica už bola na chatách, plesoch, gulášoch, pracovných teambuildingoch, vianočných punčovačkách, kolaudáciách, aj si trochu pocestovala, najďalej zatiaľ na Ukrajine a raz som ju dokonca dávala do daru svadobnému páru 🙂 … no a vždy, keď ju niekto ochutnal, tak okamžite pýtal recept … ale keď ja som ju vždy robila len tak od oka, takže akosi som len odhadovala koľko som čoho dala … no ale bolo by predsa škoda, keby som sa o ňu nepodelila aj s vami, keď som si ju konečne navážila a poriadne otestovala :-)… pravdupovediac robím ju už minimálne 4 roky, zvyčajne v zimnom období, ale je dlhodobou súčasťou aj všetkých letných gulášových akcií … a prečo je vlastne taká legendárna? Lebo má naozaj silu, nie je to sladučký likérik ako by si mnohí mohli myslieť (aj keď pridaním väčšieho množstva medu sa dá aj to zariadiť), ale je to skôr niečo ako domáca, predsa len 38 %-ná vodka, ktorá je jej hlavnou súčasťou sama o sebe kvalitne píše … a keď sa k tomu pridá poriadny zázvor, kyslosť citrónov a jemnosť domáceho medu, tak z toho nemôže vzniknúť nič iné ako silný zázvorový nápoj doslova nabitý spektrom chutí a vitamínov potrebných na posilnenie nášho imunitného systému … myslím, že som sa tu trošku dosť rozpísala, ale keď zázvorovica je proste moja srdcovka – milujem zázvor, med a citróny a garantujem vám, že aj keď nie ste fanúšikmi vodky (ja tiež nie som), tak ju v nej po správnom vyluhovaní cítiť ani nebudete 🙂

Presvedčila som vás? 🙂 Ja mám akurát vyluhovanú a rovno si idem dať pohárik 🙂

Inak ak máte radi doma vyrábané drinky, tak odporúčam aj hafírovicu – tradičnú oravskú dobrotu – s čučoriedkami 🙂 Recept nájdete tu: https://crispyworld.sk/hafirovica/

INGREDIENCIE (na jednu fľašu):

  • 380 g očisteného zázvoru
  • 14 lyžičiek medu
  • 1 citrón (alebo limetka)
  • 650 ml kvalitnej vodky (ja používam Rachmaninov z Lidla)

Dochutenie podľa vlastnej preferencie:

  • 2 lyžičky medu
  • Šťava zo štvrtiny citróna

POSTUP:

  1. Zázvor nastrúhame nahrubo (ja používam strúhadlo na syr), nasypeme do sklenenej fľašky so širším hrdlom. Pridáme šťavu z jedného celého citróna, môžeme pridať aj šupky z citróna, zalejeme medom a vodkou a potrasieme fľašou, aby sa chute premiešali. Necháme takto lúhovať pri izbovej teplote aspoň 2 týždne.
  2. Po 2 týždňoch prepasírujeme cez sitko, pričom si pomáhame lyžicou, aby sme vytlačili naozaj všetku šťavu, ktorú zázvor medzitým vstrebal. Naozaj poriadne, ani kvapka nazmar 🙂 V tejto fáze začneme dochucovať – ja som ešte pridala 2 lyžičky medu a citrón. Samozrejme, ale ja milujem štipľavé, takže ju nerobím zbytočne sladkú, ale vy ju kľudne doslaďte podľa chuti 🙂
    Nazdravie 🙂
Komentáre