Hafírovica

7.12. 2019Lenka25674x

Dnes nebudeme nič variť, ani piecť, ale pre zmenu piť 🙂 … a nie len tak hocičo, ale vynikajúci alko aperitív 🙂 … to sme tu dlho nemali, že? Takže tí čo nepijú, tak ani asi čítam nemusia … aj keď myslím, že toto by aj zarytým abstinentom zachutilo 🙂

Túto dobrôtku som objavila čistou náhodou a odvtedy ju musím mať vždy poruke … však pre istotu, čo keď dostanem zas chuť? 🙂 … jej názov je odvodený od lesných čučoriedok, ktorým sa na Orave hovorí hafíry alebo hafírky a tak sa mi to páči, že im už tak začínam hovoriť aj ja 🙂 … ale niečo málo k nej, recept je úplne nenáročný a výsledná chuť určite stojí za to čakanie, keďže lúhovanie trvá asi mesiac … odmenou vám bude lahodný alko drink, vhodný aj pre tých, ktorým sú klasické domácovice prisilné … naproti nim je hafírovica jemnejšia, vďaka medu aj sladšia a ako stvorená na večerné cuckanie pri dobrom filme 🙂

Tak čo skúsite? Do Vianoc to asi už nestíhate, ale do Silvestra určite 🙂

INGREDIENCIE:

  • 150 ml medu
  • 400 ml tuzemského rumu
  • 200 ml lesných čučoriedok (môžu byť aj mrazené)

POSTUP:
Do väčšej sklenenej fľaše so širokým hrdlom (ideálne s objemom 0,75 – 1 l) nasypeme čučoriedky, zalejeme rumom a medom, pretrepeme, aby sa chute premiešali a necháme lúhovať 3-4 týždne pri izbovej teplote. Počas lúhovania získa krásnu výraznú farbu a chute sa krásne prepoja. Aj keď vás to bude neviem ako láskať, skúste vydržať a neupíjať si, je to naozaj veľká mňamka J Hodí sa ako aperitív, na slávnostnejšie príležitosti, k dezertom ale aj na uchlípkavanie počas studených zimných večerov pri dobrom filme 🙂

Komentáre