Čučoriedkový elixír

16.4. 2020Lenka308x

Mlieko – kyslé, kravské, ovčie, kozie … všetky ich milujem … už ako dieťa som ich milovala … pamätám si, že ako malé dievča som pila surové kozie mlieko, dokonca priamo z fľašky, v ktorej sme ho dostali od  nejakých známych ešte v aute cestou domov … tak mi chutilo, že som ho pila doslova od smädu  … a zostalo mi to do dospelosti

No a mliečne výrobky tak milujem, že v našej chladničke sa proste musí nachádzať kyslá smotana alebo biely jogurt – to je proste „must have“ , pravidelne čapujeme kravské mlieko z automatu a aj to pijem surové, aj keď vraj by sa nemalo, bryndza to je veľká láska a aj všetky možné syry a iné mliečne špecialitky sú u nás vítané … každopádne, keď mi kolegyňa spomenula, že si robia vlastný kefír, tak som hneď zbystrila a vysvitlo, že si ho pripravujú pomocou tibetskej huby … znie to desivo, že? 🙂 … ale v podstate to nie je žiadna huba, ale také maličké kefírové biele zrniečká, ktoré zalejete mliekom – najideálnejšie surovým kravským alebo kozím, ovčím a vplyvom mikroorganizmov (najmä baktérií a kvasiniek) sa mlieko mení na kefír počas najbližších asi 24 hodín (záleží to od viacerých faktorov) … nejdem to tu popisovať do detailov, ale takýto kefír je vhodný aj pre alergikov na mliečnu laktózu, lebo tieto baktérie pôsobiace v hube sa živia mliečnym cukrom – laktózou … takýto kefír má veľmi veľa pozitívnych účinkov – medzi inými spomeniem jeho vynikajúce účinky na trávenie, spomalený metabolizmus, na imunitný systém a dokáže bojovať s neželanými vírusmi, baktériami a premnoženými kvasinkami a mnohé iné … stačí trošku pogoogliť ako ja 🙂

Aj keď mám veľmi rada kefír, tak piť ho každý deň len tak sa mi zdalo troška monotónne a tak som hľadala spôsob ako ho využiť viac a hlavne tak, aby chutil aj môjmu Ivovi, lebo ten hocičo nevypije, rozmaznanec jeden 🙂 … no a skombinovať ho s čučoriedkami mi akosi prišlo celkom ako fajn nápad, lebo tých lesných mám v mrazničke ešte stále dosť od leta a dosladenie medom bola akási automatika, aby chutil naozaj lahodne a potlačila som do úzadia jeho prirodzenú kyslosť … a výsledný efekt je vynikajúci … je to naozaj nielen radosť pre chuťové bunky, pre oči (však vyzerá celkom zaujímavo :-)), ale najmä pre naše telo, ktorému dodám potrebné živiny a ešte mi aj pomáha s trávením … je to proste bomba 🙂

Poznáte tibetskú hubu? Robíte aj vy kefír? Dajte mi vedieť v komentároch ako ho využívate vy, rada sa inšpirujem 🙂

INGREDIENCIE (2 porcie):

  • 450 g kefíru (ja používam domáci vyrobený z tibetskej huby)
  • 50 g lesných čučoriedok (ja som použila mrazené)
  • 1-2 lyžice medu alebo podľa vlastnej chuti

POSTUP:

Všetky ingrediencie rozmixujeme spolu ponorným mixérom a môžeme podávať 🙂

Komentáre