Šalát s cviklou a kozím syrom

11.1. 2023Lenka61x

Síce osobne nemám veľmi rada sladko slané chute v jedlách, za to ale dokážem bez problémov zajesť čokoládu mandarínkou a zapiť kefírom a k tomu si veselo pochrúmať na slaných orieškoch 🙂 … no proste to som ja, rada mením chute v ústach, lebo ak dlho jem napríklad len oriešky, tak mám pocit, že to potrebujem zajesť niečím inej chute, napr. čokoládou, aby mi to oriešky stále chutili a nenudili ma … pre niekoho asi divné, ale tak to mám najradšej  … no a tým som chcela vlastne povedať, že v tomto šaláte mi chute sladkého medu, slaného kozieho syru a kyselkavosť citrónovej zálievky k sebe neskutočne idú … verím, že aj vám tak budú … šalátik je jednoznačne nie úplne klasickým, lebo kozí syr a celkovo výrobky z kozieho mlieka vraj veľa ľudí nedokáže ani len ovoňať, že majú istú pachuť  … ja k nim rozhodne nepatrím, dokážem vypiť aj surové akékoľvek mlieko, už odmala milujem mliečne výrobky … no a chuť kozieho syra, cvikle, mladého špenátu a sladko-kyslej zálievky sa podľa mňa neskutočne dopĺňajú … a na záver dodávajú jemnú chrumkavosť opražené vlašské orechy, ktoré vďaka rýchlemu osmahnutiu nasucho na pavnici dostávajú intenzívnejšiu chuť … ale asi zbytočené toľko hovoriť o šaláte, skúste si pripraviť a uvidíte, či ste kozí typ alebo nie a či šalátik stojí naozaj za to a moje básnenie o ňom považujete za pravdivé 🙂 Je to na vás 🙂

Do kombinácie cvikle a kozieho syru som sa zamilovala v Prahe a práve preto mám už na blogu recept z rovnakých surovín, ale vo forme zapečenej tortilly (quesadilly) – recept nájdete tu

INGREDIENCIE: (2 porcie)

  • 2 menšie cvikle
  • 4-5  hrstí čerstvého baby špenátu
  • Mäkký čerstvý kozí syr (kúpila v Lidli, Kaufe, aj v Bille) v takých akoby rolkách – mne stačila polovica rolky na 2 porcie, záleží koľko máte radi
  • 6 cherry paradajok

Zálievka:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu
  • Soľ
  • Korenie

POSTUP:

  1. Surovú cviklu ošúpeme, nakrájame na plátky akoby ste krájali zemiaky (stredne hrubé plátky) a každý plátok na polovicu. Plátky rozložíme na papier na pečenie, potrieme maslovačkou olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 20-25 minút, kým nie je cvikla mäkká. Počas pečenia môžeme aj otočiť a potrieť olivovým olejom aj z druhej strany. Po upečení môžeme ale nemusíme nechať vychladnúť, chutí to rovnako dobre teplé aj studené v šalátiku.
  2. Zálievka: zmiešaním surovín na zálievku si pripravíme zálievku.
  3. Na tanier rozložíme lístky špenátu, polejeme polovicou zálievky, pridáme na polovice nakrájané cherry paradajky, na menšie kúsky nakrájaný kozí syr, cviklu a rovnomerne polejeme zvyškom zálievky. Nakoniec pridáme na panvici nasucho opečené vlašské orechy – ich chuť je intenzívnejšia.

A už len papáme, dobrú chuť 🙂

Komentáre