Vanilková kráska s čučoriedkami a citrónovým krémom

27.8. 2019 Lenka 309x

Čo vám poviem k tejto čučoriedkovej tortičke … no do poslednej chvíle som nevedela ako bude vyzerať, ani z čoho bude pozostávať … začala som ju piecť o 10 večer, lebo však prečo by som mala čakať do druhého dňa? 😀 … to sa mi vôbec nepodobá 🙂 … no a korpus sa naozaj vydaril a keďže na blogu mám prevažne čokoládové torty, tak som si povedala som, že predsa nie každý je taký čokoládový maniak ako ja a pre zmenu som pripravila vanilkovú tortičku pre zmenu zo špaldovej múky, doplnenú citrónovým krémom, ktorý sa už v mojich receptoch párkrát vyskytol, ale k čučoriedkam sa proste neskutočne hodí … využila som ho namiesto lekváru, pretože jej dodal potrebnú šťavnatosť a krásne ju ozvláštnil 🙂 … a takéto krásne slovenské čučoriedky od Liptovská debnička si naozaj žiadali vyniknúť, takže som sa rozhodla pre minimalistické zdobenie … čo poviete, vydarilo sa? 🙂

Tak bez zbytočných kecov nižšie nájdete kompletný recept … teším sa na vaše reakcie a ak ju budete piecť, tak mi pošlite fotku, rada sa pokochám vašimi výtvormi 🙂

INGREDIENCIE:

Korpus (priemer 16 cm):

  • 3 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 90 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžička vínneho kameňa alebo prášku do pečenia
  • 1 lyžica teplej vody
  • 1 lyžica jogurtu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pár semiačok vanilkového struku (prípadne vanilkový cukor)

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g jemného tvarohu
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2,5 lyžice práškového cukru alebo podľa chuti

Citrónový krém – lemon curd: (recept som čerpala zo stránky www.kitchenette.cz)

  • 2 žĺtky
  • 35 g cukru
  • 35 ml citrónovej šťavy
  • 25 g masla
  • citrónová kôra z jedného citrónu
  • 100 g čerstvých čučoriedok do krému (použila som lesné) + asi 50 g na ozdobu (použila som tie väčšie kanadské

POSTUP:

  1. Pripravíme si korpus: bielka vyšľaháme so štipkou soli do pevnej hmoty, postupne prisypeme cukor a šľaháme, kým nám nevznikne pevná lesklá pena. Žĺtka vymiešame s vanilkovou esenciou, vodou a jogurtom a jemne primiešame do bielkovej zmesi tak, aby sme nerozbili penu. Nakoniec jemne vmiešame suché ingrediencie – múku, vínny kameň/prášok do pečiva, ktoré sme predtým preosiali cez sitko, aby bol korpus nadýchaný. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a vystelieme papierom na pečenie – vylejeme do nej zmes na cesto a poriadne buchneme formou o stôl, aby sme sa zbavili všetkých bubliniek a cesto sa nám vyrovnalo. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme asi 30 minút. Ak si chceme byť istí, že je cesto upečené, urobíme test špajdlou – ak je čistá, cesto je upečené. Necháme vychladnúť.
  2. Krém: Na nízkych otáčkach vymiešame mascarpone s tvarohom, cukrom a vanilkovým extraktom a nakoniec prilejeme smotanu a šľaháme, kým nie je krém tuhý – stačí minútka.
  3. Pripravíme si lemon curd: Všetky suroviny dáme do misky a nad parou miešame, kým nám nevznikne hustá omáčka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Môžeme si ho pripraviť aj deň skôr, v tom prípade ho uschovávame v chladničke.
  4. Korpus prerežeme na 3 rovnaké časti a môžeme plniť. Prvý korpus potrieme polovicou citrónového krému, na ktorý navrstvíme tretinu vanilkového krému (kľudne vám môže vytŕčať po stranách) a posypeme čučoriedkami (polovicou – čiže 50 g) po celej ploche, prikryjeme druhým korpusom, opäť potrieme zvyšným citrónovým krémom a navrstvíme druhú tretinu vanilkového krému, posypeme zvyšnými čučoriedkami a prikryjeme posledným korpusom. Potrieme tortu zvyšným krémom zo všetkých strán. Ak tortu podávame až na druhý deň, tak si môžeme odložiť trošku krému a potrieť až na druhý deň, aby nám nepopraskal krém. Nakoniec ozdobíme čučoriedkami podľa vlastnej fantázie. Ja som použila len čučoriedky a mätu 🙂
Komentáre