Karamelovo-banánový sen

24.10. 2021Lenka4299x

Vymyslieť nový koláčik, ktorý by bol neokukaný a trošku iný dá celkom zabrať … často mám pocit, že už bolo všetko vymyslené a tak chodím po inšpiráciu do kaviarničiek, cukrárničiek a skúšam koláčiky … takže namiesto kávičky si dávam vždy aj 2 koláčiky 🙂 … a nezošrotujem ich len tak na počkanie, ale naopak každé sústo doslova analyzujem 🙂 … rozmýšľam čo presne tam cítim, aké ingrediencie, akú má koláčik štruktúru a ako ju môžem dosiahnuť, prípadne, čo by som zmenila alebo vylepšila … no hotová veda, že? 🙂 Ale tak to je údel blogerky, resp. skôr milovníčky jedla … keď mi niečo chutí, tak hneď rozmýšľam ako to pripravím doma a najmä čo najjednoduchšie, aby to bolo rýchle, chutné a lákavé skúsiť aj pre vás 🙂

Takto nejako vznikol aj tento karamelový koláčik, skúsila som niečo podobné v Prahe, v jednej neskutočne rozkošnej kaviarničke Alchymista a pravdu povediac aj keď karamel moc neobľubujem a pôvodne som si myslela, že v kombinácii s banánom bude koláčik príliš sladký, tak to tak vôbec nebolo a bol svieži a chutný … a tak som doma skúšala napodobniť konzistenciu a možno trošku aj vylepšiť a odhadla som správny pomer už na prvýkrát 🙂 … no a lotus sušienky, ktoré mi padli do oka v obchode boli len krásnou bodkou na záver a bola to fakt čistá improvizácia … pred fotením som totiž tortičku prekladala z tortovej formy na tanier a trošku sa mi vyšmykla a koláčik bol mierne povedané „nabúraný“ z jednej strany 🙂 … tak som to musela zakamuflovať a podrvené sušienky navrch mi prišli ako celkom dobrý nápad a tortu doviedli do úplnej dokonalosti, so všetkou skromnosťou samozrejme 🙂 A naozaj, koláčik je schválený dvomi rodičmi z dvoch a piatimi susedmi z 5tich 🙂 A tak bez ďalšieho otáľania nižšie nájdete recept a pozor je prudko návykový 🙂

INGREDIENCIE:

Korpus (priemer 16 cm):

  • 50 g masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 10 g kakaa

Karamelová vrstva:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 40 g kryštálového cukru
  • 2 plátky želatíny a 2 lyžice vody

Šľahačka:

  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžičky práškového cukru alebo podľa chuti

Ostatné:

  • 1-2 banány, záleží koľko ho chcete
  • Pár podrvených Lotus sušienok na ozdobu

POSTUP:

  1. Karamelová vrstva: Základ si pripravíme deň vopred alebo aspoň nejakých 8 hodín vopred. Do hrnca nasypeme cukor a necháme na miernom plameni roztopiť na karamel, akonáhle sa je všetok cukor roztopený a krásne hnedý, tak opatrne prilejeme smotanu izbovej teploty a miešame až kým sa všetok karamel nerozpustí, vypneme a necháme vychladnúť, preložíme do chladničky a necháme finálne chladnúť, ideálne celú noc alebo aspoň pár hodín, aby sme mohli šľahačku vyšľahať.
  2. Korpus: Rozpustené maslo zmiešame s cukrom, múkou a kakaom a vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 13 minút. Po upečení, necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
  3. Vychladenú karamelovú smotanu vyšľaháme dotuha. 2 plátky želatíny vložíme do menšieho hrnca, pridáme 2 lyžice vody a necháme 10 minút napučať. Potom napučanú želatínu zahrejeme na miernom plameni, kým sa želatína úplne nerozpustí. Okamžite pridáme 2 lyžice vyšľahanej karamelovej šľahačky a rýchlo metličkou premiešame, pridáme zvyšok karamelovej šľahačky, poriadne premiešame a polovicu vylejeme do tortovej formy, pridáme banán rozrezaný po dĺžke na polovicu okolo celého obvodu a zalejeme druhou polovicou karamelovej šľahačky. A necháme stuhnúť aspoň 3 hodiny.
    (Malý tip: Ja som okraje formy potrela maslom, aby som na to mohla na okraje mohla nalepiť papier pečenie, čo dopomôže k tomu, že po stuhnutí a odstránení bokov tortovej formy bude mať torta krásne zarovnané okraje). 
  4. Šľahačka: Vychladenú smotanu vyšľaháme dotuha, ochutíme cukrom a natrieme na karamelovú vrstvu. Dáme ešte na aspoň hodinku vychladiť a posypeme podrvenými sušienkami a odstránime okraje tortovej formy a aj papier na pečenie, ak ste ho dávali na okraje. A už len podávame 
Komentáre