Čo vy a rolády? Áno, či nie? Pre mnohých sa zdá komplikované ich upiecť a je s nimi veľa práce … priznám sa, aj ja som k nim patrila až do chvíle, kým som si upiekla svoju vlastnú a našla si systém … a teraz sa z nich naopak vytešujem … ak máte dobrý recept, tak tam nemáme čo pokaziť a navyše vyzerajú na tanieri tak elegantne, nemyslíte? 🙂
No a tak bola len otázka času, kedy som sa rozhodla spojiť jeden z mojich najobľúbenejších dezertov – tiramisu a už spomínanú roládu … a aby to bolo trošku zdravšie, tak roláda je pohánková, čiže prirodzene bez lepku a v kréme som tradičné talianske mascarpone nahradila slovenským tvarohom a vzniklaz toho krásna tiramisu roláda na slovenský spôsob 🙂 … verím, že vám zachutí tak ako nám, lebo nielen, že dobre vyzerá, ale aj chutí 🙂
INGREDIENCIE:
Roláda (veľký plech):
5 vajíčok
50 g kryštálového cukru
60 g pohánkovej múky alebo inej bezlepkovej múky
Štipka soli
Krém:
100 ml smotany na šľahanie
40 g mascarpone
350 g jemného tvarohu
5 lyžičiek vanilkového cukru
5-6 lyžičiek práškového cukru alebo podľa vlastnej chuti
Ostatné:
kakao
práškový cukor
uvarená káva
POSTUP:
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Oddelíme bielka od žĺtok, bielka vyšľaháme do peny so štipkou soli, pridáme cukor a šľaháme do pevnej lesklej peny. Žĺtka si vidličkou premiešame a jemne primiešame do bielkovej zmesi. Nakoniec už prisypeme len múku, ktorú pridávame po lyžiciach a postupne zapracovávame, aby sme nerozbili bielky. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne po celej dĺžke a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 15 minút. Po upečení prikryjeme vlhkou utierkou, zatočíme po dĺžke a necháme vychladnúť.
Krém: Smotanu vyšľaháme do polopevnej peny, pridáme mascarpone, tvaroh, vanilkový cukor a práškový cukor a šľaháme do pevnej peny. Krém necháme stuhnúť v chladničke.
Vychladnutú roládu odrolujeme a postupne ako ju „odrolovávame“, tak ju zbavujeme papieru na pečenie. Roládu môžeme posypať práškovým cukrom (piškóty používané do tiramisu savoiardi sú takisto pocukrované), pokvapkáme vychladnutou kávou a ja som aj posypala kakaom, aby na kakaovom povrchu vynikol svetlý krém. Roládu potrieme krémom, ale len do ¾ po dĺžke a rolujeme, inak by nám krém zbytočne vytiekol. Ak nám krém zostal, môžeme potrieť celý povrch rolády a necháme finálne stuhnúť v chladničke. Tesne pred podávaním už len posypeme kakaom a krájame kolieska 🙂