Bezlepková tiramisu roláda s tvarohom

7.4. 2020Lenka3097x

Čo vy a rolády? Áno, či nie? Pre mnohých sa zdá komplikované ich upiecť a je s nimi veľa práce … priznám sa, aj ja som k nim patrila až do chvíle, kým som si upiekla svoju vlastnú a našla si systém … a teraz sa z nich naopak vytešujem … ak máte dobrý recept, tak tam nemáme čo pokaziť a navyše vyzerajú na tanieri tak elegantne, nemyslíte? 🙂

No a tak bola len otázka času, kedy som sa rozhodla spojiť jeden z mojich najobľúbenejších dezertov – tiramisu a už spomínanú roládu … a aby to bolo trošku zdravšie, tak roláda je pohánková, čiže prirodzene bez lepku a v kréme som tradičné talianske mascarpone nahradila slovenským tvarohom a vzniklaz toho krásna tiramisu roláda na slovenský spôsob 🙂 … verím, že vám zachutí tak ako nám, lebo nielen, že dobre vyzerá, ale aj chutí 🙂

INGREDIENCIE:

Roláda (veľký plech):

  • 5 vajíčok
  • 50 g kryštálového cukru
  • 60 g pohánkovej múky alebo inej bezlepkovej múky
  • Štipka soli

Krém:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 40 g mascarpone
  • 350 g jemného tvarohu
  • 5 lyžičiek vanilkového cukru
  • 5-6 lyžičiek práškového cukru alebo podľa vlastnej chuti

Ostatné:

  • kakao
  • práškový cukor
  • uvarená káva

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Oddelíme bielka od žĺtok, bielka vyšľaháme do peny so štipkou soli, pridáme cukor a šľaháme do pevnej lesklej peny.  Žĺtka si vidličkou premiešame a jemne primiešame do bielkovej zmesi. Nakoniec už prisypeme len múku, ktorú pridávame po lyžiciach a postupne zapracovávame, aby sme nerozbili bielky. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne po celej dĺžke a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 15 minút. Po upečení prikryjeme vlhkou utierkou, zatočíme po dĺžke a necháme vychladnúť.
  2. Krém: Smotanu vyšľaháme do polopevnej peny, pridáme mascarpone, tvaroh, vanilkový cukor a práškový  cukor a šľaháme do pevnej peny. Krém necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Vychladnutú roládu odrolujeme a postupne ako ju „odrolovávame“, tak ju zbavujeme papieru na pečenie. Roládu môžeme posypať práškovým cukrom (piškóty používané do tiramisu savoiardi sú takisto pocukrované), pokvapkáme vychladnutou kávou a ja som aj posypala kakaom, aby na kakaovom povrchu vynikol svetlý krém. Roládu potrieme krémom, ale len do ¾ po dĺžke a rolujeme, inak by nám krém zbytočne vytiekol. Ak nám krém zostal, môžeme potrieť celý povrch rolády a necháme finálne stuhnúť v chladničke. Tesne pred podávaním už len posypeme kakaom a krájame kolieska 🙂
Komentáre