Kosovo-malinové pavlove poháriky

18.10. 2020Lenka121x

Ako dieťa som pusinky milovala, v cukrárni boli spolu s parížskymi rožkami takmer vždy moja prvá voľba … časom som však začala uprednostňovať výsostne čokoládové koláčiky alebo také, kde bol tvaroh a ovocie … preto som vôbec nepredpokladala, že legendárna PAVLOVA TORTA  mi bude tak chutiť … no jedného dňa mi zostali prebytočné bielky, tak že najvyšší čas ju skúsiť, samozrejme bolo to podľa receptu od mojej obľúbenej cukrárky Lulus bakery … a musím povedať, že kombinácii sladkých bielych korpusov, kyslého podtónu ovocia a jemného krému som podľahla na moje prekvapenie nielen ja, ale aj celá moja rodinka 🙂 … zrazu mi neprišla vôbec taká sladká a myslím, že práve tajomstvo úspechu dobrej pavlovej torty je práve vyváženosť medzi sladkým korpusom, kyslým ovocím a jemným nepresladeným krémom … no a ja milovníčka pohárikových dezertov som sa rozhodla zdieľať s vami moju tvarohovo-kokosovo-malinovú mini verziu pavlovej torty 🙂

Skúste, zamilujete si a čo je najlepšie, zbavíte sa prebytočných bielok a ešte si aj vynikajúco pochutíte 🙂 … vyzerá rozkošne, nemyslíte?

INGREDIENCIE (4-5 pohárikov):

Pusinky: (recept je podľa Lulus bakery, len máličko upravený)

  • 1 bielok
  • cca. 80 g cukru
  • pár kvapiek vínneho octu

Tvarohový krém:

  • 225 ml smotany na šľahanie
  • 125 g jemného tvarohu
  • 3 lyžičky práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžica strúhaného kokosu

Malinová redukcia:

  • 170 g malín (mrazených alebo čerstvých)
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru

POSTUP:

  1. Pusinky: Bielko vyšľaháme do pevnej peny, prisypeme cukor a šľaháme, kým nie je sneh úplne pevný, nakoniec pridáme vínny ocot a prešľaháme ešte chvíľu. Rúru vyhrejeme na 110 stupňov, medzitým si na plech vystlaný papierom na pečenie ozdobnou špičkou striekame malé pusinky, je v podstate jedno aký budú mať tvar, lebo ich budeme zalievať krémom. Sušíme cca. hodinu vo vyhriatej rúre, po povybratí z rúry necháme vychladnúť.
  2. Tvarohový krém: Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme tvaroh, cukre a kokos a ešte chvíľku prešľaháme – krém by mal byť menej tuhý, aby pusinky pod ním krásne zmäkli.
  3. Malinová redukcia: Maliny zvaríme spolu s cukrom, kým nedosiahneme riedky džem- tvrá to tak 5-10 minút. Džem necháme vychladnúť.
  4. Na dno pohárikov poukladáme pusinky, polejeme pár lyžičkami malinovej redukcie, následne zalejeme tvarohovým krémom a opakujeme až kým nie sú poháriky plné. Posledná vrstva by mali byť pusinky, bude to vyzerať estetickejšie. A už len dozdobíme čerstvou mätou alebo podľa vlastného vkusu a fantázie. Môžeme podávať buď hneď alebo po 2-3 hodinách chladenia v chladničke. Dobré maškrtenie prajem 🙂
Komentáre