Perníková roláda s mandarínkami

13.12. 2020Lenka3779x

Perník a mandarínky k Vianociam proste patria, to sa isto zhodneme … a keďže ja som skôr koláčiková ako sušienková, tak klasické perníčky vôbec nerobím, aj keď ako malá som ich mala rada, ale vtedy ma viac bavilo ich zdobiť ako jesť 🙂 … a tak si perníčky prenášam do zákuskov, napríklad aj do tejto rolády, ktorá je vďaka perníkovému koreniu prevoňaná škoricou a ďalšími voňavými koreninami, tá vôňa, keď roládu dopečiem je neskutočná :-) … asi preto mám rada pečenie, lebo celý dom zostáva krásne rozvoňaný a nasiaknutý atmosférou Vianoc 🙂 Ak si k tomu pustím ešte nejaký vianočný film alebo vianočné piesne, tak tá atmosféra je úplne vianočná 🙂

Myslím, že sa zhodneme, že roláda vyzerá na tanieri naozaj luxusne a preto ich veľmi rada robím a navyš v nej krásne vidíte všetky vrstvy 🙂  … ja osobne by som ju ešte poliala čokoládou, ale tak aby som tu mala aj vianočný recept pre ne-čokoholikov, tak som sa prekonala a tentokrát ju vynechala, dúfam, že to oceníte 🙂

INGREDIENCIE:

Roláda (plech s veľkosťou 31 x 21 cm, taký trošku menší ako klasický veľký, na veľký plech odporúčam použiť 5 alebo 6 vajíčok a prispôsobiť zvyšné suroviny):

  • 3 vajíčka
  • 30 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • ½ lyžičky perníkového korenia alebo ak nemáte, tak perníkového prášku do pečiva
  • 1 lyžička medu
  • kôra nastrúhaná z polovice pomaranča
  • štipka soli

Krém:

  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 90 g mascarpone
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového cukru

Mandarínkový puding: (môžete použiť aj mandarínkový alebo pomarančový džem):

  • 2  čerstvé mandarínky (alebo mandarínkový kompót bez šťavy)
  • 1,5 lyžice cukru
  • 1,5 lyžičky zlatého klasu alebo kukuričného/zemiakového škrobu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na ozdobu:

  • Nasekané vlašské orechy
  • Granátové jabĺčko
  • Čerstvá mäta

POSTUP:

  1. Roláda: Bielka oddelíme od žĺtok, bielká vyšľaháme so štipkou soli do tuha, prisypeme kryštálový a vanilkový cukor a šľaháme do pevnej lesklej peny. V menšej miske si zmiešame žĺtka s medom a pomarančovou kôrou, v inej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (múku, kakao, škoricu, perníkové korenie). Do vyšľahaných bielok jemne vmiešame žĺtkovú zmes a následne po lyžiciach postupne aj sypké ingrediencie, vždy premiešame kým pridáme ďalšiu lyžicu. Vzniknutú hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, stierkou zarovnáme, aby bola roláda rovnomerná a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca. 15 minút (ja dávam program pečenie zdola a zvrchu). Na roládu hneď po upečení položíme vlhkú utierku a zvinieme po dĺžke alebo šírke a necháme vychladnúť (je to na vás, buď bude roláda dlhšia a užšia alebo kratšia a širšia, moja je kratšia a širšia, čiže som rolovala po dĺžke).
  2. Mandarínkový puding: Mandarínky ošúpeme a zbavíme tých bielych vláskov (mohli by zhorknúť pri varení) a rozmixujeme v smoothovači alebo inom mixéri najemno, môžeme prepasírovať cez sitko alebo naopak len odšťavíme 2 mandarínky, prípadne mandarínkový kompót. Potom 2/3 mandarínkovej šťavy zvaríme s cukrom v menšom hrnci. Keď začne vrieť tak pridáme zvyšnú tretinu šťavy rozmiešanú spolu s citrónovou šťavou a zlatým klasom a vlejeme do hrnca ku zvyšku a varíme na miernom ohni do mierneho zhustnutia, potom vypneme a necháme vychladnúť.
  3. Krém: Smotanu vyšľaháme po polotuha, pridáme mascarpone, med a vanilkový cukor a prešľaháme spolu.
  4. Roládu po vychladnutí postupne rozbaľujeme a pritom dávame dole pečiaci papier. Natrieme na ňu asi ½ krému, pričom nenatierame až do konca, aby nám pri zatáčaní rolády krém nevytiekol von. Na krém natrieme vychladnutý mandarínkový puding a zatočíme. Vrch rolády potrieme zvyšným krémom a nakoniec už len ozdobíme, ja som použila nasekané orechy a granátové jabĺčko. Ak máte radi, tak ju môžete kľudne aj poliať čokoládou.
Komentáre