Cheesecake guličky

8.12. 2020Lenka3238x

Sú malé, milé, rýchlo hotové a vcelku efektné, nemyslíte? 🙂

Cheesecake mám naozaj rada, ale častokrát ma od jeho prípravy odrádza, že pri dvojčlennej domácnosti ho jeme častokrát aj 3 dni … ako niežeby sa mi nepáčilo ho jesť 3 dni, ale ja rada striedam chute a preto každých pár dní pečiem niečo nové 🙂  … no a preto som si chcela urobiť svoju malú miniverziu tohto obľúbeného dezertu 🙂

Tieto guličky si môžete urobiť v akomkoľvek množstve, v akejkoľvek príchuti, stačí len dochutiť základnú hmotu hustým ovocným džemom, ja mám odskúšaný čučoriedkový, určite neodporúčam jahodový alebo malinový kvôli zrniečkam, ale viem si ich predstaviť ešte aj dochutené kokosovou múčkou, prípadne obalené alebo dochutené karamelom :-), alebo dať čokoládu aj dovnútra a máme čisté čoko-čokoládové mini-bombičky 🙂

Ja osobne som ich obalila v čokoláde a niektoré v kokose, ale ani oriešky, či už spomínaný karamel nemusia chutiť zle 🙂

Tak skúsite, myslím, že váš sviatočný stôl krásne doplnia a návšteva bude určite zvedavá, čo za guličky to sú 🙂

INGREDIENCIE (cca. 20-30 guličiek, záleží od veľkosti):

  • 320 g mascarpone
  • 90 g pomrvených alebo rozmixovaných keksíkov (ja mám rada Marina svetlé keksy)
  • 100 g masla
  • 4 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžička medu

Pre čučoriedkové guličky:

  • Hustý čučoriedkový džem – cca. 3 lyžičky, ak urobíte z polovice hmoty čučoriedkové

Na obaľovanie:

  • 125 g horkej čokolády
  • lyžička kokosového oleja
  • alebo môžete obaľovať v pomrvených keksíkoch, bielej čokoláde, maku, kokosovej múčke alebo orechoch

POSTUP:

  1. Všetky ingrediencie, teda maslo a mascarpone by mali byť rovnakej teploty, aby ste ich ľahko zmiešali, teda ideálne ak ich máte pár hodín vybraté z chladničky. Všetky ingrediencie na cesto len zmiešame pomocou mixéra alebo len vidičky.
  2. Ak chcete mať ochutené guličky, tak môžete v tejto fáze cesto rozdeliť a do jednej časti pridať hustý čučoriedkový džem a guličky budú krásne fialové. 
  3. Cesto dáme vychladiť do chladničky na pár hodín (cca. 3 hodiny, prípadne aj celú noc), potom dlaňami gúľame guličky, poukladáme na tanier a dáme zachladiť do mrazničky na dáku hodinku, je to nevyhnutné, aby sme ich potom mohli obaľovať v čokoláde bez toho, aby sa nám po poliatí čokoládou neroztiekli.
  4. Čokoládu roztopíme spolu s kokosovým olejom a namáčame v nej guličky práve vytiahnuté z mrazničky. Ideálne je použiť malú hlbšiu misku, aby sa vám ľahko obaľovali, alebo ich môžete len oblievať lyžicou. Takéto guličky ukladáme na tanier alebo mriežku a odložíme do chladničky, kde ich skladujeme. Potom už len podávame, čokoládové vám vydržia pri izbovej teplote kľudne aj pár hodín, prípadne ich môžete položiť do papierového košíčka na šuhajdy, aby sa návšteva pri ich jedení celá nezababrala od čokolády 🙂
Komentáre