Priznám sa jahodový džem nepatrí medzi mojich favoritov, teda aspoň ten sladký z obchodov … ale urobiť si doma vlastný z poctivých slovenských jahôd a dochutený podľa mňa je iná káva 🙂 … džemujem už tretí rok a prvé pokusy, kde ide na 2 kilá jahôd kilo cukru neboli vôbec podľa môjho gusta, proste príliš sladké … a tak som si googlila, inšpirovala sa inými blogerkami (najmä mojou obľúbenou Lapetit) a našla som si ideálny pomer presne pre mňa … džem je bez konzervantov, gelfixov, tak akurát sladký a zároveň jemne kyslastý a najmä plný jahodovej chuti … niekto by povedal, že ak tam je málo cukru, tak sa pokazí, ale po skúsenostiach z minulého roku musím povedať, že sa to nepotvrdilo a ešte teraz míňam posledné minuloročné džemíky … samozrejme nie všetkým chutí kyslejší džemík, takže podľa potreby môžeme ubrať citrónovej šťavy a počas varenia pridať cukor, keď ho budete priebežne ochutnávať … ale myslím, že vám bude chutiť aj takto, lebo kyslosťou mi pripomína malinovo-ríbezľový džemík a ten je môj top 🙂
Techniky som vychytala od už spomínanej Lapetit, kedy maceráciou získal džem na intenzívnej jahodovej chuti a farba je naozaj taká krásna červená ako na obrázku, lebo kyselina citrónová krásne napomáha nielen chuti, ale aj farbe a ešte aj prirodzene konzervuje … no proste z jahodového džemu sa stal jeden z mojich obľúbených … ako sa hovorí, ak nevieš nájsť také, aké máš rád, tak si to proste vyrob sám 🙂 … asi preto pečiem aj vlastný chleba 🙂
No a tak dúfam, že zachtuí aj vám alebo sa aspoň inšpirujete a uvidíte, že dobrý džem sa dá urobiť aj s minimom cukru 🙂 … dokonca som mala už aj džem bez cukru, sladený len jablčnou šťavou a chutil úžasne, takže dá sa to 🙂 … ďalší rok skúsim asi úplne takýto bez cukru 🙂
Do zdžemovania priatelia … však leto ešte len prichádza a určite ich bude ešte kopu, aj džemov, aj kombinácii 🙂 … domáce je aj tak najlepšie, nemyslíte? 🙂
INGREDIENCIE: (cca. 10-12 dvojdecových pohárikov)
Tipy:
POSTUP: