Pohánkové bezlepkové tiramisu s jahodami

20.7. 2020Lenka372x

Pár tiramisu receptov už na blogu mám, dokonca aj jedno jahodové (to nájdete tu), ale tentoraz som ho poňala viac tradičnejšie – pekne v sklenej miske posypané kakaom … ale za to v bezlepkovej verzii a tak trochu iným jahodovým stylingom 🙂

No a prečo som sa rozhodla pre bezlepkovú verziu piškóty? Lebo pohánku proste mám v zásobe a mám rada jej chuť 🙂

Od kedy som si kúpila pohánkovú múku, tak ju používam naozaj pravidelne a z doterajších skúseností viem, že ňou môžete takmer úplne nahradiť klasickú múku v takmer identickom pomere, vždy ju však treba pridávať postupne, aby ste si boli istý konzistenciou cesta … hovorím teraz samozrejme, ak ňou budete nahrádzať bielu múku v iných receptoch, v mojich je uvedený presný pomer, ktorý úplne sedí … takže vám ju vrelo odporúčam, ak chcete oživiť svoj jedálníček o celú kopu vitamínov a odbúrať lepok vo vašej strave … takže smelo do toho, spolu s ryžovou múkou je jednou z mojich obľúbených bezlepkových 🙂

Nejdem vás tu už naťahovať, akosi dnes nemám múzu, tak tento „predslov“ bude čisto praktický 🙂 … v recepte nenájdete surové vajíčka, ale len ľahšiu verziu mascarpone krému (aj keď aj ten vajíčkový je veľmi chutný), zato je príjemne osviežujúca vďaka jahôdkám a napriek tomu stále chutí ako tiramisu 🙂 … takže nemusíte mať až také výčitky 🙂 … a nabudúce môžete jahôdky nahradiť malinami a potom černicami alebo čučoriedkami 🙂

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE:

Bezlepková pohánková piškóta:

  • 2 bielka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtka
  • 35 g pohánkovej múky
  • Štipka soli

Krém:

  • 330 ml smotany na šľahanie
  • 300 g mascarpone
  • 5 lyžičiek vanilkového cukru

Ostatné:

  • Kakao na posypanie
  • 8 jahôd, ktorými som obložila formu po bokoch
  • 8 jahôd do tiramisu
  • káva

POSTUP:

  1. Najskôr si pripravíme vlastnú pohánkovú piškótu. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do polo-pevnej hmoty, pridáme cukor a šľaháme, kým nám nevznikne pevný lesklý sneh.
  2. Žĺtka si premiešame vidličkou a jemne primiešame k snehu, nakoniec primiešame ručne aj preosiatu múku. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, stierkou zarovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca. 10-15 minút. Záleží od toho, aký máte veľký plech, také hrubé aj bude cesto. Cesto sa vám veľmi nezdvihne, má to byť taká tenšia piškóta, ktorú budeme potom krájať alebo trhať podľa veľkosti a tvaru formy.
  3. Krém: Vychladenú smotanu vyšľaháme do polopevna, pridáme cukor a mascarpone a spolu prešľaháme do pevnej hmoty.
  4. A ideme skladať všetky suroviny do pripravenej formy (ja som použila okrúhlu misu z jenského skla s priemerom cca.). Dno formy potrieme mascarpone krémom, aby piškóta krásne navlhla od krému aj odspodu. Nasleduje piškótová vrstva, ktorú pokvapkáme kávou. Medzitým si ale pár jahôd rozkrojíme na polovicu a vnútornou stranou otočíme na kraj formy ako môžete vidieť na fotkách. Nasleduje vrstva krému a pridáme pár kúskov jahôd nakrájaných na menšie kúsky, aby bolo tiramisu naozaj jahodové, musíme dávať ale pozor, aby nám jahody na boku formu stále pekne držali. Znova nasleduje piškótová vrstva, káva, mascarpone, jahody. Ja som urobila myslím 3 vrstvy, opäť záleží od toho akú veľkú máte formu. Nakoniec ide však vždy mascarpone vrstva, ja som použila cukrársku špičku, aby som dosiahla malé kopčeky. Na záver už len posypeme kakaom a dáme vychladiť, aby nám piškóty krásne zmäkli a môžeme podávať 🙂
Komentáre