Brownie torta so slaným karamelom a jahodami

30.5. 2020Lenka9503x

Narodeninová torta proste musí byť, teda aspoň u nás 🙂 … niežeby som si potrpela na sfukovanie sviečok, ale vždy sa teším, keď môžem upiecť nejakú tortičku, lebo tie pečiem úplne, že najradšej a ešte väčšiu radosť mám, keď ich pečiem pre niekoho iného 🙂 … tento rok bola moja radosť viacnásobná, lebo sme všetky narodky (rozumej 3) spojili do jednej celodennej oslavy a grilovačky zároveň a užili si celý dník spoločne … no a tak sme debatovali, zvestovali novinky, papkali dobré jedlo, gratulovali, hrali spoločenské hry, veľa sa nasmiali, sfukovali sviečky a znova jedli 🙂 … no a keďže sme oslavovali traja kamoši, takže torta musela byť výnimočná a tak som konečne skúsila aj dlho plánovaný browie korpus spolu so slaným karamelom a malinami … lebo tá kombinácia mi proste príde dokonalá … a po odskúšaní musím aj potvrdiť, že naozaj aj je 🙂 … prvý korpus sa vydaril a keď aj druhý, tak bolo jasné, že recept pôjde na blog, lebo je naozaj vynikajúci a úžasne čokoládový 🙂 Doladila som k nemu osviežujúci tvarohový krém, šťavnaté maliny a jahody, sladko-slaný karamel a dotvorila môjho bieleho ježka, ktorého som už strašne dlho chcela vyskúšať – myslím tým samozrejme trošku iný štýl zdobenia, ktorý pôsobí podľa mňa veľmi distingvovanie, jemne a pritom nadčasovo 🙂 Čo vy na to? 

Inak moja torta bola dosť vysoká, lebo bola narodeninová, takže ak chcete len takú víkendovú tortu, tak odporúčam upiecť len jeden korpus a rozkrojiť ho na 2 časti a použiť len polovičné dávky z krému, malinovej redukcie, slaného karamelu, aj parížskej sľahačky 🙂

INGREDIENICIE:

Brownie korpus (priemer 16 cm – ingrediencie na jeden korpus, pričom potrebujeme 2 korpusy):

  • 100 g masla
  • 100 g horkej čokolády (ja som použila 50 g 40 %-nej a 50 g 74 %-nej)
  • 2 vajíčka
  • 70 g kryštálového cukru (záleží od toho akú horkú použijete čokoládu)
  • 1 a 1/2 lyžice kakaa
  • 40 g hladkej múky
  • Štipka soli
  • ½ lyžice prášku do pečiva alebo vínneho kameňa

Krém:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 220 ml smotnany na šľahanie (33%-nej)
  • 250 g mascapone
  • približne 5 lyžíc práškového cukru alebo podľa chuti

Malinová redukcia (používam vždy namiesto džemu, ale kľudne môžete použiť aj džem):

  • 180 g mrazených alebo čerstvých malín
  • 2 a ½ lyžice kryštálového cukru

Krém na potretie – parížska sľahačka (môžete kľudne vynechať a vznikne vám takzvaná nahá torta, ktorú len dozdobíte ovocím:

  • 100 g bielej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie

Slaný karamel (použila som dovnútra, ale môžete kľudne vynechať):

  • 100 g cukru
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • ½ lyžice masla
  • Soľ

Na ozdobenie:

  • Čerstvé ovocie, podľa chuti – ja som použila cca. 200 g jahôd

POSTUP:

  1. Parížska šľahačka: Pripravíme si ju deň vopred, lebo musí v chladničke poriadne vychladnúť (cez noc). Smotanu spolu s čokoládou zahrievame a keď začne vrieť, tak ju asi minútku povaríme a vypneme. Necháme ju vychladnúť, vložíme do chladničky a na druhý deň vyšľaháme ako klasickú šľahačku, kým nám nevznikne hustá krémová šľahačka.
  2. Korpus: Maslo rozpustíme nad parou a keď je už tekuté a teplé, tak do neho prisypeme na menšie kúsky nalámanú čokoládu a vypneme. Vplyvom horúceho masla sa čokoláda roztopí a ochladí maslo. Medzitým si ručným mixérom vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny (trvá to cca. 5 minút). Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a soľou. Do žĺtkovej zmesi primiešame rozpustené maslo s čokoládou a premiešame mixérom a nakoniec po častiach ručne a jemne primiešavame múku (najlepšie po lyžiciach), aby sa nám celá zmes spojila. Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Urobíme test špáradlom, aby bol korpus v strede prepečený. Takisto upečieme aj druhý korpus a necháme vychladnúť. Po vychladnutí každý korpus prerežeme na polovicu a vzniknú nám dokopy 4 rovnaké korpusy.
  3. Malinová redukcia: Cukor a maliny zvaríme v malom hrnci na miernom plameni na konzistenciu podobnú redšiemu džemu a necháme vychladnúť.
  4. Tvarohový krém: Tvaroh vyšľaháme ručným mixérom s mascarpone a postupne prilievame smotanu a prisypávame cukor, pričom stále šľaháme, aby sa nám všetky ingrediencie spojili. Krém dáme vychladiť do chladničky aspoň na 15-30 minút.
  5. Slaný karamel: Do menšieho hrnca nasypeme cukor a zohrievame, kým nám nezhnedne a nevznikne karamel, ktorý začína trošku bublať, zalejeme ho smotanou a miešame, kým sa hrudky karamelu nerozpustia. Nakoniec vmiešame maslo a necháme jemne vychladnúť.
  6. A už len skladáme tortu. Prvý korpus potrieme prvou tretinou ovocnej redukcie, polejeme tretinou slaného karamelu, potrieme štvrtinou tvarohového krému, posypeme jahodami nakrájanými na malé kúsky, prikryjeme druhým korpusom a opakujeme postup s ďalšími 2 korpusmi. Posledný korpus potrieme zvyšným krémom a aj celú tortu zo všetkých strán. Dáme stuhnúť na pár hodín (ja som nechala až do rána) a ráno už len potierame parížskou šľahačkou. Tento krok môžete kľudne vynechať, ale ja som chcela dosiahnuť taký „ježkovský“ efekt a tak som vytvárala zdobiacou špičkou po bokoch malé bodky. Vrch som len ozdobila nakrájanými jahodami a dala finálne stuhnúť na cca. Hodinu. A hotovo – môžete podávať 🙂
Komentáre