Ako som sľúbila, tak mám pre vás pripravené nielen suché vianočné koláčiky, ale aj také slávnostnejšie – po slovensky, že zákusky 🙂 … tak som sa rozhodla urobiť koláčik, ktorý nielen bude dobre chutiť, ale aj luxusne vyzerať … a myslím, že sa podarilo … teda tie slastné pohľady mojich najbližších, keď ich koštovali asi hovoria v môj prospech 🙂
No a prečo veterníky? Synonymom zákuskov pre mňa odjakživa boli parížske rožky, likérové špice a v neposlednom rade veterníky … no a keďže na rožky a špice moje cukrárske umenie ešte nedorástlo, tak som sa rozhodla skúsiť svoju ľahšiu a trošku netradičnejšiu verziu veterníkov … ale keďže tradičné karamelové veterníky sú pre mňa prisladké a maslový krém priťažký, tak som radšej išla svojou cestou a zvolila ľahký čoko-krém, ktorý spolu s kyslým malinovým džemom a čoko polevou vytvára pre mňa dokonale vyváženú kombináciu … a zaujímavé je, že okrem horkej čokolády, ktorá prirodzene nejaký cukor obsahuje je zvyšok veterníkov úplne bez cukru … dokonca aj džem je úplne bez cukru – je sladený len jablkovou šťavou – dokonca aj tento recept som vytvorila vďaka spolupráci s Relax a musím uznať, že v ich „nedžemoch“ cukor naozaj nechýba a sú naozaj vynikajúce a úplne bez konzervantov … priznám sa, už v lete, keď som dotuha „džemovala“ som zvažovala skústiť jednu dávku džemu osladenú len ovocnou šťavou, ktorá obsahuje cukor v prirodzenej forme … no ale keďže nie som ešte tak zbehlá „džemárka“, tak som to odložila na budúci rok … ale po skúsenosti s Relax „nedžemíkmi“ to už určite nebudem odkladať 🙂 … Každopádne veterníky musíte určite skúsiť, príprava nie je zložitá a tá chuť naozaj stojí za to … a to nevravím ako krásne budú vyzerať na vianočnom stole 🙂 … tak čo, skúsite? 🙂
A najbližšie sa tešte na úžasné bezlepkové marokánky 🙂
INGREDIENCIE:
Veterníky (cca. 10-12 ks):
1 vajíčko
50 ml vody
Soľ
25 g masla
35 g hladkej múky
Čokoládová plnka:
75 g horkej čokolády (aspoň 40 %)
100 g mascarpone
80 ml šľahačkovej smotany (min. 33 %)
1 lyžička kakaa (nemusíte pridávať, ale ja mám radšej horkejší krém)
Poleva:
50 g horkej čokolády
1,5 lyžičky kokosového oleja alebo masla
Ostatné:
Džem podľa vlastného výberu (ideálne kyslejší – malinový, ríbezľový)
Posekané vlašské orechy na ozdobu
POSTUP:
Pripravíme si odpaľované cesto: V menšom hrnci privedieme k varu maslo s vodou a soľou, keď začne vrieť prisypeme múku, premiešame a odpaľujeme, čo znamená, že voda sa bude postupne odparovať, trvá to asi 2 minúty. Zmes miešame, až kým sa neoddeľuje od stien, hneď vypneme a necháme chvíľku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta primiešavame vajíčko – môžeme aj mixérom – lepšie sa tak prepoja jednotlivé suroviny. Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme lyžičkou malé kôpky z cesta – malo by vám vyjsť asi 10-12 ks malých kôpok. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov a pečieme asi 15-20 minút. Po 10 minútach môžete stiahnuť rúru na 180 stupňov. Rúru prvých 10 minút neotvárame, aby sa veterníčky mohli krásne nafúknuť.
Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť a prerežeme vodorovne na polovicu. Spodnú polovicu potrieme džemom a pripravíme si čoko krém.
Krém: Čokoládu si roztopíme nad parou alebo na slabom plameni a necháme mierne vychladnúť. V inej miske si vyšľaháme smotanu do polotuha, pridáme mascarpone, kakao, vychladnutú čokoládu a šľaháme, kým sa nám všetky suroviny krásne nespoja do hladkého krému – trvá to necelú minútku. Krém hneď po lyžičkách nanášame na spodnú časť veterníka natretú džemom. Nebojte sa, krému budete mať dosť, takže s ním nemusíte šetriť. Nakoniec prikryjeme krém druhou polovicou veterníka a dáme zachladiť aspoň na hodinku.
Poleva: Čokoládu roztopíme nad parou alebo na miernom plameni a postupne polievame všetky veterníky. Posypeme posekanými orechmi, necháme finálne vychladnúť ďalšiu hodinku a môžeme sa do nich pustiť 🙂