Vymyslieť dobrý vegan koláčik je pre mňa vždy celkom fuška, bodaj by aj nie, mliečne výrobky psú proste u nás varené-pečené … no ale návštevy k nám chodia aj veganské, takže moja kreativita dostáva vtedy naozaj zabrať 🙂 … som však za to vďačná, lebo vďaka tomu objavujem nové suroviny a aj chute a hlavne viem, že sa to dá aj čisto rastlinne a predsa chutne … a však predsa na to sú výzvy, aby sme vyšli zo svojej zóny komfortu a objavili celkom nový doposiaľ nepoznaný svet … platí to tak aj v živote, že áno? Ja to mám celkom odskúšané, počas posledných rokov som sa párkrát prekonala a vzišli z toho najkrajšie momenty a potom som si hovorila, prečo som to neurobila už skôr … a myslím, že si to budem vždy pripomínať, keď sa budem báť niečoho nového, lebo svet za komfortnou zónou je plný nekonečných možností … a možno sa nám nie všetko podarí hneď na prvýkrát, ale stále bude lepšie to skúsiť, ako potom ľutovať, že sme to ani len neskúsili … toť múdrosť na dnes 🙂
Späť k tortičke, je to šťavnatá perníková tortička, prevoňaná tradičnými vianočnými koreninami, zjemnená čoko-avokádovým krémom (nebojte sa, avokádo tam necitíť, dodáva len krémovú textúru) a ozvláštnená cviklovým pyré, vďaka ktorému nie je vôbec suchá, ale noapak úžasne šťavnatá … však vyskúšajte a sami sa presvedčíte 🙂
INGREDIENCIE (priemer 18 cm)
Cesto:
175 g hladkej múky
40 g kakaa
200 g uvarenej cvikle
140 ml rastlinného mlieka (ja som si rozmixovala 150 ml vody s 2 lyžicami ovsených vločiek a precedila )
½ lyžičky prášku do pečenia
½ lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička perníkového korenia
½ lyžičky mletej škorice
3 lyžičky vanilkového cukru
170 g kryštálového cukru
70 ml oleja (olivový, repkový alebo iný)
1 lyžica jablčného alebo obyčajného octu
3 lyžice horúcej vody + 1 lyžica rozdrvených ľanových semiačok
soľ
Krém:
1 avokádo
100 g kokosového mlieka (dáme ho do chladničky, aby bolo studené)
4 lyžičky kakaa
2,5 lyžice medu alebo iného sladidla
1 lyžička vanilkového cukru
80 g horkej čokolády (nad 70 %)
Ostatné:
40 g horkej čokolády
1 lyžička kokosového oleja
Kyslý džem
POSTUP:
Cviklu uvaríme, rozmixujeme ponorným mixérom na pyré a necháme vychladnúť.
Pripravíme si veganské vajíčko: rozmixované ľanové semiačko zalejeme horúcou vodou a necháme asi 10 minút odstáť, vytvorí sa nám konzistencia podobná vajíčku.
Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie (múku, kakao, soľ, cukor, prášok do pečiva, sódu, vanilkový cukor, perníkové korenie a škoricu), následne primiešame veganské vajíčko, a mokré ingrediencie (olej, ocot, mlieko) a nakoniec rozmixovanú cviklu, všetko premiešame, aby sa konzistencie spojili. Takto pripravené cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre asi 50-60 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Aby sme vedeli, že je cesto upečené, urobíme test špajdľou, ak je špajdľa čistá, tak je cesto upečené. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
Plnka: Avokádo rozkrojíme na polovicu, vyberieme jadro a urobíme nožíkom do avokáda mriežku (do obidvoch polovíc), pričom dávame pozor, aby sme nerozrezali šupku, takto vnútro krásne vydlabeme lyžičkou, následne rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú kašu. Čokoládu roztopíme, necháme chvíľku vychladnúť a pridáme k avokádu. V inej miske vyšľaháme kokosové mlieko (použijeme aj hustú, aj riedku časť, keďže v chladničke sa nám oddelil tuk od vody) na stredne pevnú šľahačku a pridáme k avokádovo-čokoládovej zmesi. Nakoniec primiešame kakao, med a vanilkový cukor. Takto pripraveným krémom budeme natierať tortu.
Pripravený korpus rozrežeme po dĺžke na polovicu, vzniknú nám tak 2 korpusy, prvý natrieme džemom a polovicou čokoládového krému. Prikryjeme druhým korpusom a rovnomerne obtrieme zvyšným krémom celú tortu. Tortu dáme vychladiť, najlepšie cez noc.
Čokoládu roztopíme spolu s kokosovým olejom a oblejeme tortu. Tortu ozdobíme podľa vlastnej chuti. Ja som použila orechy, sušené pomaranče a granátové jablko. Dobrú chuť 🙂