K tejto jahodovej torte ma inšpirovala Adrianka Poláková, ale ja som si ju upravila podľa seba a aj keď želatínu takmer vôbec nepoužívam (okrem veganskej agar agar), tak tentokrát som dostala chuť na nepečenú studenú tortičku a myslím, že sa celkom vydarila 🙂 … a myslím, že je nesmierne fotogenická, chutná, svieža a naozaj zaujímavá 🙂
Namiesto klasického keksíkového korpusu som sa rozhodla pre vlastný chrumkavý len z 3 ingrediencií, výhodou je, že sa vôbec nerozmočí ani ak máte tortu dlhšie v chladničke (čo ale až tak možné nie je, lebo vám garantujem, že sa po nej len tak zapráši 🙂
No a krém klasika tvaroh, mascarpone, ktorý môžete upraviť podľa seba, stačí dodržať gramážovo podiel tuhej zložky (mascarpone, tvaroh) a tekutej (smotana na šľahanie). Jahody ju krásne ozviežia, ale môžete použiť hocijaké ovocie, v tom je krása tejto nepečenej tortičky 🙂
INGREDIENCIE (priemer torty 18 cm):
Korpus:
120 g polohrubej múky
30 g kryštálového cukru
75 g roztopeného masla
Krém:
4 plátky želatíny
8 jahôd na boky + 5 jahôd do stredu
250 g mascarpone
50 g tvarohu
3-4 lyžice medu alebo iného sladidla
2 lyžičky vanilkového alebo práškového cukru alebo podľa chuti
250 ml smotany na šľahanie
Jahodová vrstva:
150 g jahôd rozmixovaných na pyré (ponorným mixérom)
90 ml vody
1-2 lyžičky cukru
1 balíček tortového želé červeného (od Dr. Oetkera)
Na ozdobu:
Čerstvé jahody
POSTUP:
Všetky suroviny na korpus zmiešame a nasypeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Zmes utľapkáme na spodok tortovej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 12 minút. Po upečení necháme vo forme vychladnúť.
4 plátky želatíny vložíme do menšieho hrnca, pridáme 3-4 lyžice vody a necháme napučať 10 minút.
Medzitým si boky formy vystelieme papierom na pečenie, takým akoby pásikom okolo celého obvodu (ja najskôr boky torty potriem maslom a papier na pečenie sa tak krásne prilepí na formu). 8 jahôd nakrájame na polovice po dĺžke a pritlačíme reznou stranou na papier na pečenie okolo celého obvodu tortovej formy.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, med a cukor a prešľaháme spolu.
Želatínu po napučaní zahrejeme a privedieme k varu (postupujeme podľa návodu na obale), ihneď pridáme 2 lyžice krému, poriadne premiešame a želatínovú zmes pridáme k zvyšnému krému a prešľaháme. Polovicu krému nalejeme na korpus a dávame pozor, aby sme zaliali všetky jahody, do stredu prisypeme zvyšné jahody nakrájané na menšie kúsky, zalejeme druhou polovicou krému, zahladíme dohladka a dáme stuhnúť na pár hodín, ideálne na celú noc.
Na druhý deň si jahody rozmixujeme na pyré, pridáme vodu, balíček tortového želé, cukor a premiešame. Začneme zahrievať v hrnci podľa návodu a necháme variť asi 3 minúty, odstavíme a necháme pár minút vychladnúť. Následne nalejeme na už stuhnutú tortu a dáme finálne zachladiť, aby tortové želé stuhlo. Nakoniec už len ozdobíme podľa vlastnej chuti a fantázie.
Nožíkom prejdeme po vnútornom kraji tortovej formy, aby sme zaistili, že papier po bokoch torty pôjde pekne dole. Tortovú formu otvoríme a opatrne stiahneme papier na pečenie na bokoch torty, jahody na kraji nám krásne vyniknú 🙂