Netajím sa tým, že príprava dezertov patrí k mojim najobľúbenejším, asi som vždy mala na to slabosť … ale aj keď milujem aj slané dobroty, tak torty robím najradšej 🙂 No a teraz bude nasledovať niečo zo zákulisia prípravy, tak ak chcete len piecť, tak rovno skočte nižšie na recept 🙂
Len aby som vás uviedla z omylu, nie som nijaká cukrárka, nikdy som nebola, dokonca by som povedala, že som za celý život upiekla naozajstných tort asi len možno dokopy 20-30 (ak nerátam cheesecaky), takže nejakú bohvieakú prax nemám … no a preto vždy keď sa chystám skúsiť/vymyslieť nejaký nový recept, tak tomu predchádza niekoľko-hodinové googlenie, listovanie mojimi obľúbenými knihami (od mojich obľúbených foodblogeriek alebo cukrárok samozrejme 🙂 ), niekoľko-dňové odhodlávanie, vyhováranie a hecovanie sa, že to dám 🙂 … no aj napriek tomu to milujem a vždy sa veľmi teším 🙂
Zväčša to prebieha tak, že si pustím svoj obľúbený seriál (rozumej Frasier alebo Friends – aby som sa správne naladilaJ), nalejem pohár vína (aby som si dodala odvahu :-)) a kombinujem, pridávam suroviny postupne, tak ako mi pasujú do vopred premyslenému konceptu celej torty … vždy si suroviny postupne vážim, začínam s menším množstvom a podľa konzistencie a chuti sa rozhodnem, či pridám ďalšiu dávku a takto postupujem so všetkým – cestom, aj krémom … potom už iba vylaďujem chute a vytváram si akési šablóny – napr. koľko múky a cukru na jedno vajce a podobne a tým sa riadim do budúcna … pre niekoho to znie ako hotová veda, ale pre mňa bežná prax, ktorej sa dá naučiť 🙂
No a toľko dnes zo zákulisia prípravy nových dezertov 🙂 Pokračovanie nabudúce, však si predsa musím predsa nechať nejaké know how do zálohy JNabudúce teda zo zákulisia foodstylingu a fotenia, aby ste si dokázali predstaviť, čo všetko stojí za jednou „peknou“ fotkou 🙂
No a niečo k tortičke – je super čokoládová, korpus je nadýchaný a pritom šťavnatý a tvarohovo-mascarpone krém jej dodáva krásnu jemnosť a jahody zas príjemne sladký a šťavnatý podtón … zbiehajú sa vám slinky? 🙂 … myslím, že aj mne 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus: (18 cm priemer) – suroviny sú uvedené na jeden korpus, my si urobíme 2 takéto korpusy
4 bielka
3 žĺtka
80 g cukru
1 lyžica bieleho smotanového jogurtu
1 lyžica olivového oleja
90 g hladkej múky
2 lyžičky vínneho kameňa – alebo prášku do pečiva
25 g kakaa
soľ
PLNKA:
200 ml šľahačkovej smotany (aspoň 33%)
350 g mascarpone
250 g tvarohu
6 lyžičiek práškového cukru alebo podľa chuti
1 lyžička vanilkovej esencie (alebo vanilkový cukor, v tomto prípade však uberieme aspoň lyžičku cukru)
MEDZI KORPUSY:
Jahodový lekvár
125 g čerstvých jahôd
Čokoládová ganache (môžete a nemusíte dávať, záleží na vás):
100 g horkej čokolády (aspoň 40%)
65 ml šľahačkovej smotany
NA OZDOBU:
10 väčších jahôd
čerstvá mäta
POSTUP:
Pripravíme si korpusy, najskôr jeden, potom druhý: bielká vyšľaháme so štipkou soli do pevnej hmoty, prisypeme cukor a šľaháme, kým nám nevznikne pevná lesklá pena. Žĺtka vymiešame s vanilkovou esenciou, olejom a jogurtom a jemne primiešame do bielkovej zmesi tak, aby sme nerozbili penu. Nakoniec jemne vmiešame suché ingrediencie – múku, vínny kameň/prášok do pečiva a kakao, ktoré sme predtým preosiali cez sitko, aby bol korpus nadýchaný. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a vystelieme papierom na pečenie – vylejeme do nej zmes na cesto a poriadne buchneme formou o stôl, aby sme sa zbavili všetkých bubliniek a cesto sa nám vyrovnalo. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme asi 30-35 minút. Aby sme si boli istí, že cesto je upečené, urobíme test špajdlou – ak je čistá, cesto je upečené. Takýmto istým spôsobom pripravíme aj druhý korpus.
Plnka: Šlahačkovú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, cukor a vanilkovú esenciu a dáme chladiť do chladničky.
Vychladnuté korpusy rozkrojíme na polovicu, ak nie sú korpusy rovné, tak môžeme vrch odrezať a zbytok cesta použiť do nejakého pohárikového dezertu. Vzniknú nám 4 rovnaké korpusy. Jahody si nakrájame na menšie kúsky.
Skladáme tortu nasledovne: Prvý korpus potrieme jahodovým džemom, potrieme asi 1/5 krému po celej ploche, môže aj trošku pretŕčať, posypeme jahodami po celej ploche a prikryjeme druhým korpusom, potrieme džemom, potrieme 1/5 krému, posypeme jahodami, prikryjeme tretím korpusom, potrieme džemom, potrieme 1/5 krému a posypeme jahodami. Nakoniec prikryjeme posledným korpusom a obtrieme celú tortu (vrch aj boky) 1/5 krému. Dáme do chladničky, najlepšie na celú noc, ale stačia aj 3 hodinky. Ešte nám zostala posledná 1/5 krému, ktorou obtrieme celú tortu ešte raz, torta musí byť aspoň trochu vychladnutá, aby nám krém držal.
Ganache: Zohrejeme šľahačkovú smotanu a vypneme, keď začne vrieť, nalámeme do nej čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Ganachou polievame tortu po krajoch a nožíkom ju roztierame ku bokom, aby sa nám vytvorili stekance. Ja som ju naliala len po bokoch a stred som nechala voľný. Na vychladnutú ganache som poukladala čerstvé jahody a dozdobila čerstvou mätou. Ak uprednostňujete nahý vzhľad torty, tak môžete čokoládovú ganache úplne vynechať. Dobrú chuť 🙂
Ak milujete čokoládu tak určite musíme pozrieť moje čokoládové inšpirácie s tromi čoko-bombami 🙂