Aj vy to máte tak, že pizza vám chutí vo všetkých podobách? Ja rozhodne 🙂 Už som robila klasickú pizzu, cuketovú pizzu, pizzové úliky, pizzu na tortile alebo arabskom chlebíku a keď som náhodou objavila tento recept, tak som vedela, že musím skúsiť … bola to čistá náhoda, lebo som googlila o sopke Stromboli a ujo google mi vyhodil túto chutnú pizza roládku … a tak som začala študovať čo to je ako to pripraviť … volá sa to rovnako ako spomínaná talianska sopka čiže STROMBOLI a je to bomba 🙂 … pochádza z americkej Philadephie a je to taká americká verzia Neapolskej calzone (pizza taštička) … je to vynikajúce párty jedlo, v Amerike veľmi obľúbené street food alebo aj ako predjedlo … u nás ho zaraďujem medzi obľúbené chuťovky k poháru vínka 🙂
Čo vy na to? Skúsite? Jedlo na sobotný večer ako stvorené 🙂
INGREDIENCIE: (1 väčšia roláda)
Cesto:
250 g polohrubej múky
150 ml teplej vody
1 lyžička cukru
½ lyžičky soli
10 g čerstvého droždia (môžete použiť aj sušené asi 1 lyžičku)
Paradajková omáčka:
100 ml paradajkového pyré
Štipka soli
Štipka cukru
1 lyžička olivového oleja
Oregano
1 strúčik cesnaku
Obloha: (podľa chuti)
Asi ¾ mozzarelly
10 plátkov šunky
Kukurica
Na potretie:
Vajíčko
Petržlenová vňať
POSTUP:
Najskôr si pripravíme kvások tradičným spôsobom. Do teplej vody pridáme cukor a rozdrobíme droždie a necháme prikryté, kým sa nám kvások nezdvihne (trvá to asi 10-15 minút). Múku zmiešame so soľou, pridáme kvások a miesime, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Cesto premiestime do misky, prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu podkysnúť.
Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku: V menšom hrnci rozohrejeme olivový olej, prisypeme pretlačený strúčik cesnaku, chvíľku osmahneme, zalejeme paradajkovou omáčkou, dochutíme cukrom, soľou, oreganom a chvíľku prevaríme, vypneme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľký obdĺžnik a asi do 2/3 potrieme paradajkovou omáčkou (pri rolovaní sa nám totiž plnka bude trošku posúvať, tak aby nám potom nevytiekla), následne poukladáme plátky šunky, posypeme mozzarelou nakrájanou na menšie kúsky a kukuricou. Aby bola roláda dlhá a úzka, tak začneme postupne rolovať od dlhšej strany a nakoniec len pritlačíme cesto, aby nám plnka nevytiekla. Potrieme vajíčkom, posypeme petržlenovou vňaťou, prípadne potrieme cesnakom, nožíkom vrch rolády trošku narežeme, aby nám nepopraskala, presunieme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 25 minút. Po upečení nakrájame na plátky a vychutnávame ešte teplé. Môžeme podávať s dresingom alebo len tak samé zobkať 🙂