Táto polievočka je jedna z mojich najobľúbenejších, krásne zahreje, strukoviny doplnia prospešné látky pre telo, skvele zasýti a je aj naozaj jednoduchá a rýchla 🙂 … a navyše má krásnu farbu a verím, že si ju obľúbite tak ako ja 🙂
INGREDIENCIE (2-3 porcie):
Polievka:
¼ cibule
120 g mrkvy (4 menšie mrkvy)
1 menší zemiak
½ lyžičky kurkumy
Soľ, korenie
1 l vody alebo zeleniného vývaru
2 hrste červenej šošovice
2 PL olivového oleja
Chilli
Cca. 50 ml smotana na šľahanie – môže, ale nemusí byť
môžete pridať pár kvapiek citrónovej šťavy
Na se:rvírovanie
Kyslá smotana
Olivový olej
Krutóny
Petržlenová vňať
POSTUP:
Ošúpeme mrkvu, zemiaky a cibuľu a nakrájame na menšie kúsky
No rozohriatom olivovom oleji opražíme na cibuľku do sklovita, potom pridáme mrkvu, zemiaky a popražíme, zalejeme vodou, pridáme soľ a korenie a varíme do polomäkka cca. 10 minút. Vtedy pridáme červenú šošovicu a varíme, kým je uvarená všetka zelenina, to už trvá tak max. 5-10 minút. Na koniec pridáme kurkumu, chilli, prípadne ešte dochutíme soľou, korením, petržlenovou vňaťkou a rozmixujeme dohladka. Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, prevaríme a hotovo.
Servírujeme s lyžičkou kyslej smotany, posypeme petržlenovou vňaťkou a krutónmi a pokvapkáme olivovým olejom.