Cuketovo-póriková krémová

26.3. 2019 Lenka 394x

Ja síce nie som polievkový typ (teda až na kapustnicu), ale krémové zeleninové, tie naozaj môžem 🙂 … častokrát ich mám v zdravšej verzii (rozumej bez smotany a zemiakov) práve na večeru … mám na to hneď niekoľko argumenov 🙂 … netreba ich dlho pripravovať, dodajú mi správnu dávku vitamínov v podobe zeleniny a večer mi krásne zahrejú telo … najmä v tomto chladnejšom počasí to je moje číslo jeden 🙂 … a čo je úplne najlepšie, nemám po nich výčitky svedomia, keďže pozostávajú zväčša len zo sezónnej zeleniny … no proste mňamka 🙂

Ja osobne mám slabosť na zelené polievočky ako napríklad hráškovú zo zeleného hrášku, brokolicovú, medvediu, cuketovú, pórikovú … no a teraz som ich pre zmenu skombinovala a vznikla táto delikátna cuketovo-póriková 🙂 … za posledný týždeň som ju už robila 2x krát a nejdem sa jej dojesť … a ak navrch použijete opečenú schwarzwaldskú šunku alebo prosciutto, tak to krásne doladí všetky chute 🙂

Aká je vaša najobľúbenejšia? Rada skúsim niečo iné 🙂

INGREDIENCIE (3 porcie):

  • asi polovicu póru (ja som to dokonca rátala a dala som 17 koliesok J)
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • ½ jarnej cibuľky
  • 2 lyžice masla (môžete použiť veganské v prípade veganskej verzie)
  • ½ cukety
  • 50 ml smotany na šľahanie alebo varenie ( v prípade veganskej verzie môžete vynechať)
  • korenie
  • soľ
  • bylinková soľ alebo bylinky
  • limetka

Na podávanie:

  • opečený chlebík
  • schwarzwaldská šunka
  • olivový olej
  • jarná cibuľka

POSTUP:

1. Do stredne veľkého hrnca dáme rozpustiť maslo a hneď pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, chvíľu opečieme a pridáme na kolieska nakrájaný pór a miešame, kým nám cibuľka a pór nechytia peknú farbu (pozor, aby sa nepripiekli), trvá to možno 2-3 minútky. Pridáme na malé kúsky nakrájanú cuketu, chvíľu opražíme a pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky, soľ a korenie. Zalejeme horúcou vodou (všetka zelenina musí byť prikrytá vodou, ako keď varíte ryžu, voda v hrnci musí byť aspoň 3-5 cm nad úrovňou zeleniny, aby nebola príliš hustá) a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.

2. Keď je zelenina dostatočne mäkká rozmixujeme ju ponorným mixérom dohladka a osolíme bylinkovou soľou podľa chuti. Hrniec dáme späť na sporák a prilejeme trošku smotany na zjemnenie. Ochutíme limetkovou šťavou, prípadne ešte okoreníme a môžeme podávať.3. Podávame s opečeným chlebíkom a opečenou schwarzwaldskou šunkou, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme jarnou cibuľkou. Hotovo, môžeme podávať 🙂

Komentáre