Ak máte radi orechy ako ja, tak košíčky si tiež zamilujete … u nás doma ich robíme už dlho a vôbec netuším odkiaľ máme recept, ale sú úžasne variabilné, lebo ich môžete naplniť čím vás len napadne … ja som podľahla čoko-malinovej kombinácii, ale ak ich skúsite s banánom, tak vám budú možno rovnako ako mne pripomínať banán v čokoláde 🙂
Malinový džem alebo zvariť 50-70 g malín s cukrom podľa chuti
Čokoládová ganache:
150 g horkej čokolády (môžete aj viac, lebo pri ochutnávaní vždy veľa spapám, že :-), ale vždy dávajte rovnaký v rovnakom pomere so smotanou)
150 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
Košíčky: Najskôr vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajíčko a všetky ostatné suroviny. Formičky – košíčky si vymastite maslom a vtláčajte po celom obvode hmotu – nemusí byť hrubá, lebo košíčky sa ešte nafúknu v rúre.
Košíčky dajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov – pečte 8-10 minút, záleží od veľkosti košíčkov.
Košíčky vyberte z rúry a hneď ešte horúce vyklápajte z formičiek – musíte to však robiť veľmi jemne, lebo cesto je veľmi krehké. Po vyklopení ich nechajte na tácke odstáť do druhého dňa, kým trošku stvrdnú a nebudú také krehké.
Na banánovú plnku len popučíme banán a malinovú pripravíme zvarením mrazených malín s cukrom do hmoty pripomínajúcej stredne hustý džem. Ja som robila pol na pol.
Čokoládová ganache: smotanu zahrejeme do bodu varu, vypneme a zalejeme čokoládu nalámanú na menšie kúsky. Necháme chvíľku postáť a premiešame.
Košíčky naplníme tak, že na spodok košíčkov dáme asi lyžičku ganache a necháme chvíľu vychladnúť v chladničke, aby ganache trošku stuhla. Po stuhnutí plníme plnkou podľa vlastného výberu a navrch ide znova čokoládová ganache. Košíčky necháme stuhnúť v chladničke a podávame 🙂