Čoko-orechové košíčky plnené čoko-orechovým mousse a mascarpone-tvarohovým krémom

18.12. 2017 Lenka 1495x

Ak máte radi rôznorodosť, tak určite vyskúšajte tieto jemnučké čoko-orechové košíčky … ak ich naplníte dvomi rôznymi krémami, tak máte rovno 2 druhy koláčikov a na sviatočnom stole to bude vyzerať krásne … ja vám ponúkam dva moje obľúbené krémy: mascarpone-tvaroh poliaty karamelovým topingom a druhý je čoko-orechový mousse preliaty horkou čokoládou a ozdobený mandľami … ja som čoko-maniak, tak vám asi nemusím hovoriť, ktorý je môj favorit 🙂

Koláčiky vám vydržia asi týždeň, tak pečenie si naplánujte tak 2 dni pred štedrým dňom a budú úplne ideálne, čerstvé, ale zároveň krásne zmäknú pod krémom 🙂

INGREDIENCIE: (asi 27 ks)

Košíčky:

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajíčko
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžica kakaa
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Čoko-orechový mousse (vydá asi na 12 košíčkov)

  • 150 g mascarpone
  • 60 ml šlahačkovej smotany – min. 31 %
  • 80 g čokolády
  • 10 g mletých orechov (kľudne môžete vynechať ak nemáte radi orechy)

Tvaroh-mascarpone: (vydá asi na 15 košíčkov)

  • 150 mascarpone
  • 50 ml šlahačkovej smotany – min. 31 %
  • 100 g tvarohu
  • 2,5 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžička mandľovej múky
  • 2 lyžice práškového cukru

Karamelový toping:

  • 30-40 ml šľahačkovej smotany podľa hustoty– min. 31 %
  • 40 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžica masla
  • štipka soli

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na košíčky spolu vymiešate v robote na hustú hmotu. Formičky – košíčky si vymastite maslom a vtláčajte po celom obvode hmotu – nemusí byť hrubá, lebo košíčky sa ešte nafúknu v rúre.
  2. Košíčky dajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov – pečte 8-10 minút, záleží od veľkosti košíčkov.
  3. Košíčky vyberte z rúry a hneď ešte horúce vyklápajte z formičiek – musíte to však robiť veľmi jemne, lebo cesto je veľmi krehké. Po vyklopení ich nechajte na tácke odstáť do druhého dňa, kým trošku stvrdnú a nebudú také krehké.
  4. Košíčky plníme ľubovoľným krémom, ktorý si preložíme do zdobiaceho vrecka a ozdobne ho nanesieme na košíčky.
  5. Na záver polejeme buď rozpustenou čokoládou alebo karamelovým topingom, prípadne dozdobíme vlašskými orechami, mandľami alebo ovocím 🙂

 

Čoko-orechový mousse: Čokoládu roztopíme, šlahačku vyšľaháme – a tesne pred vyšľahaním dotuha pridáme mascarpone. Na konci zašľaháme roztopenú čokoládu a orechy.

Tvaroh-mascarpone: Šľahačku vyšlaháme a tesne pred vyšľahaním pridáme mascarpone a tvaroh – dochutíme vanillkovým a práškovým cukrom a na záver zamiešame mandľovú múku – tú môžete aj kľudne vynechať, ale krém vám bude lepšie držať.

Karamelový toping: Smotanu zohrejeme v menšom hrnci a po zohriatí pridáme ostatné ingrediencie a miešame, kým sa cukor nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja do jednoliatej lesklej tekutej hmoty asi 10 minút.. Najlepšie je použil toping hneď, lebo státím tuhne – do tekutej konzistencie ho dostanete naspäť zahrievaním a pridaním trošku smotany. Môžete si ho uskladniť v dóze, ak ho neminiete celý alebo z neho vyrobiť karamelové bonbóny.

Komentáre