Viete čo, milujem wafle 🙂 … nebudem to tajiť, trvá to už takmer 6 rokov, čo som si ich zamilovala … stalo sa to náhle a nečakane na dovolenke v USA … už v New Yorku keď som ich prvýkrát ochutnala, také pravé, zvnútra mäkkučké a zvonku chrumkavé, s kopou ovocia, šľahačkou navrchu a poliate javorovým sirupom, už vtedy som vedela, že to nebude len taká náhodná známosť … a tak som ich skúsila aj v Las Vegas s čerstvými jahodami a moja závislosť sa stupňovala … stále som si však hovorila, že je to moc rýchlo a že sa z toho možno dostanem, no a potom prišiel zlom – Havajské ostrovy – rozkošná prímorská reštaurácia priamo pri našom hoteli, kde som im definitívne podľahla … už som sa tomu ani nesnažila brániť, ani si navrávať, že je to len také chvíľkové poblúznenie, proste som do toho vhupla rovnými nohami a každé ráno celý týždeň čo sme tam boli som ich musela mať 🙂 … toľko v skratke začiatky môjho pevného vzťahu s pravými americkými waflami 🙂 … nemyslite si však, že nejako veľmi obľubujem americkú kuchyňu, práveže presný opak, ale tie wafle sú proste klenot ich gastronómie … zvyknú ich robiť na raňajky s ovocím, šľahačkou, javorový sirup nesmie chýbať, ale radi ich robia aj na slano so slaninkou … na americkej kuchyni oceňujem, že začínajú deň poriadnymi raňajkami a musím vám povedať, že naozaj zasýtia tak, že ešte na obed nie ste hladní, čo je v celku pozitívne 🙂 Teplé raňajky sú proste top, keby som mala pred prácou viac času, tak by som si stále robila rôzne teplé kaše, lievance, palacinky a v neposlednom rade wafle 🙂
A tak keď som minulý týždeň objavila na Tchibe waflovač na bruselské wafle, tak som váhala len asi 5 minút a už bol v košíku … o 2 dni už bol doma a v priebehu týždňa som študovala návody, tipy a triky ako urobiť chutné wafle … trošku som sa inšpirovala zahraničnými blogmi, keďže wafle nie sú typicky slovenská špecialita … a tak som poskúšala, upravovala, pridávala a odoberala až vznikol tento chrumkavý recept na jemnučké maslové wafle … a sú také fajné, že som ich vyjedala ešte teplé, hneď ako som ich vytiahla z waflovača, ani som nepotrebovala žiadny džem a ovocie … hovorí sa tomu nebíčko v papuľke 🙂
INGREDIENCIE: (zhruba 4 porcie/10 waflí)
Suché ingrediencie:
Mokré ingrediencie:
1 bielko
štipka soli
POSTUP:
Môj osobný tip je brusnicový lekvár, čerstvé jahody, javorový sirup a domáca šľahačka. Ak vám džem a ovocie nestačí a chcete ich povýšiť na vyššiu úroveň, tak sa môžete inšpirovať mojimi lievancami a pripraviť si mascarpone krém a malinovú omáčku (Receptík nájdete tu: Ranajkove-tvarohove-lievance-s-ovsenymi-vlockami) alebo lievancami s tvarohovým krémom a skaramelizovanými banánmi (recept tu: Coko-lievance-s-tvarohovym-kremom-a-skaramelizovanymi-bananmi).