Čoko lievance s tvarohovým krémom a karamelovými banánmi

29.12. 2017 Lenka 566x

Aj vy ste čoko-maniak ako ja? Tak potom sú tieto lievance presne pre vás … kombinácia čokolády a banánu je nesmrteľná … k tomu ešte karamel a vaše chuťové bunky sú v siedmom nebi … nebojte sa, nebude to príliš sladké, na to tam je tvaroh, ktorý chute krásne zjemní a doplní 🙂 … A ak chcete, aby vám to chrumkalo, stačí ich posypať opečenými lieskovými orieškami 🙂

INGREDIENCIE: (2 porcie = 8 lievancov)

Lievance:

  • 1 vajíčko
  • 150 ml mlieka (akékoľvek chcete – kravské, mandľové, ryžové)
  • 4 polievkové lyžice múky
  • 5 kociek minimálne 40-50 %-nej čokolády
  • ½ čajovej lyžičky kakao
  • štipka soli

Tvarohový krém:

  • 200 g jemného tvarohu
  • 7-8 lyžičiek cukru (alebo podľa chuti)
  • čerstvá vanilka, prípadne vanilkový cukor

Karamelové banány:

  • 1 banán
  • 5 čajových lyžičiek trstinového cukru
  • 100-150 ml šľahačkovej smotany (prípadne podľa toho, akú tekutý chcete mať karamel)

Na ozdobu:

  • Opečené lieskovce
  • Kokosový olej alebo maslo na opekanie lievancov na panvicu

 

POSTUP:

  1. Oddelíme bielko od žĺtka. Bielko so štipkou soli vyšľaháme do hustej peny.
  2. Žĺtko vymiešame ručným šľahačom s mliekom, pridáme múku, rozpustenú čokoládu a kakao.
  3. Do zmesi jemne primiešame sneh z bielkov.
  4. Medzitým si pripravíme tvarohový krém zmiešaním všetkých ingrediencií.
  5. Veľkou naberačkou nalejeme cesto na panvicu potretú kokosovým olejom alebo maslom. Cesto lejeme do tvaru aký chcete, aby mali lievance a pečieme asi minútku až dve z každej strany.
  6. Na druhej panvici si pripravíme skaramelizované banány. Na panvicu vysypeme cukor a miešame. Keď už je cukor skoro roztopený, tak pridáme na kolieska nakrájané banány a miešame, kým sa vytvorí karamel. Karamel hneď zalejeme šľahačkovou smotanou a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Vznikne vám z toho omáčka karamelovej farby s kúskami banánu. Ak chcete mať túto omáčku redšiu, tak pridáte viac smotany.
  7. Hotové lievance natrieme tvarohovým krémom, preložíme ďalším lievancom, zase natrieme krémom a opakujeme, až kým nemáme 3 alebo 4 vrstvy, alebo podľa toho, ako vám to vyhovuje.
  8. Vrchnú vrstvu prelejeme skaramelizovanými banánmi, posypeme orieškami nasucho opečenými na panvici, prípadne tým, na čo máte chuť 🙂

Komentáre