Jabĺčková sezóna ma prinútila urobiť si aj nejaký ten jablkový dezert, ale v takej tej mojej verzii … nie však klasický múčny jablčník, lebo vy viete, že nie som až tak na tradičné koláče, ale skôr tie slávnostnejšie verzie v podobe zákuskov a tort … ale nemusíte sa báť, zvládnete ich aj keď nie ste extra skúsení cukrári … však ani ja nie som a zvládla som ich 🙂 … Nepotrebujete ani žiadne zdobiace špičky, stačí vám aj obyčajná lyžica a chuť do pečenia 🙂
Tieto veterníky sú výnimočné v tom, že namiesto pudingovej plnky v nich nájdete skaramelizované jabĺčka, ktoré im dodávajú úžasnú šťavnatosť a nový rozmer … ich kyslosť podčiarkne jemný medový mascarpone krém a chuť dotvára čokoládová poleva, ktorá im dodáva eleganciu a skvelú chuť … no pre mňa nebíčko v papuľke 🙂 … a nielen preto, že sa to tak hovorí, ale preto, že tak naozaj chutia 🙂
Len čo zo zvyšnými jabĺčkami? 🙂 Asi bude predsa aj nejaký ten rýchlo jablkový koláčik 🙂
INGREDIENCIE:
Veterníky (cca. 10-12 ks):
1 vajíčko
50 ml vody
Soľ
25 g masla
35 g hladkej múky
Krém:
150 g mascarpone
80 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky medu (môžete nahradiť aj iným sladidlom)
3 lyžičky vanilkového cukru
Jablkovo-karamelová plnka:
1 lyžica masla
2 lyžice cukru
2 jablká
Ostatné:
Nasekané orechy (mandle, lieskovce, vlašské alebo aké máte radi)
Poleva:
30 g horkej čokolády
1 lyžička kokosového oleja alebo masla
POSTUP:
Pripravíme si odpaľované cesto: V menšom hrnci privedieme k varu maslo s vodou a soľou, keď začne vrieť prisypeme múku, premiešame a odpaľujeme, čo znamená, že voda sa bude postupne odparovať, trvá to asi 2-3 minúty. Zmes miešame, až kým sa neoddeľuje od stien, hneď vypneme a necháme chvíľku vychladnúť. Do mierne vychladnutého cesta primiešavame vajíčko – môžeme aj mixérom – lepšie sa tak prepoja jednotlivé suroviny. Na plech vystlaný papierom na pečenie robíme lyžičkou malé kôpky z cesta – malo by vám vyjsť asi 10-12 ks malých kôpok. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov a pečieme asi 15-20 minút. Po 10 minútach môžete stiahnuť rúru na 180 stupňov. Rúru prvých 10 minút neotvárame, aby sa veterníčky mohli krásne nafúknuť. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť.
Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo na strúhadle na syr. Do menšej panvice dáme rozpustiť maslo, prisypeme cukor a necháme chvíľu prehriať spolu, pridáme jabĺčka a miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí a neobalí všetky jabĺčka a vytvorí sa akoby jemný karamel, ktoré krásne ochutí jablká. Vypneme a necháme vychladnúť.
Mascarpone krém: Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a šľaháme na nižších otáčkach do tuha, nakoniec pridáme už len cukor a med.
Vychladnuté veterníky prerežeme na polovicu. Na spodnú polovicu navrstvíme jablkovú plnku, ktorú bohato prikryjeme mascarpone krémom a posypeme nasucho opečenými najemno nakrájanými orieškami a už len prikryjeme vrchným klobúčikom. Preložíme do chladničky, necháme stuhnúť aspoň na hodinu a polievame rozpustenou čokoládou a ozdobíme znova orieškami alebo podľa vlastnej fantázie 🙂