Poznáte to, keď prídete domov po dlhom dni a doslova umierate hladom? … čo však čert nechce, doma nie je nič navarené a vy máte chuť na niečo teplé a to čo najrýchlejšie … mne sa to stáva často a práve vďaka jednému z takýchto dní som vymyslela tieto rýchle cestovinky, postupne som ich vylaďovala, až som ich doviedla k dokonalosti (vo všetkej skromnosti samozrejme 🙂 … a stali sa z nich moje najobľúbenejšie 🙂
Som Slovenka, ba čo ešte viac Liptáčka ako repa a milujem slovenskú kuchyňu, bryndzu, syry, kapustnicu, ale talianska kuchyňa sa u mňa stále tlačí viac a viac dopredu, až mám pocit, že by som sa vedela presťahovať do Talianska už len kvôli jedlu 🙂 … paradajky, mozzarela, prosciutto, bazalka a cestoviny … vedela by som ich jesť od rána do večera … a to nespomínam mascarpone a tiramisu, ktoré milujem, aj napriek tomu, že kávu vôbec nepijem … do Talianska chodím rada a preto už odratávam dni do nášho výletu do Milána … ideme samé baby a neviem či sa viac teším na jedlo, víno, nákupy alebo celkovú atmosféru Talianska … každopádne myslím, že v minulom živote som bola musela žiť v Taliansku, inak si to neviem vysvetliť 🙂
INGREDIENCIE: (1 porcia)
- 6 väčších cherry paradajok
- asi tretina mozzarely (pre vegánov hocijaká iná náhrada syra, keďže aj mozzarela je chuťovo neutrálna)
- horúca voda
- bazalka
- soľ, korenie, cesnak, olivový olej
- asi 50 ml šľahačkovej smotany (pre vegánov je možné použiť aj veganské mlieko alebo smotanu úplne vynechať)
- paradajkové pyré –voliteľné (ak preferujete veľa omáčky na cestovinky), asi 50 ml
- cestovinyPOSTUP:
- Cestoviny vložíme do vriacej vody a varíme 7 minút.
- Paradajky nakrájame na menšie kúsky – ak používate cherry paradajky, tak na štvrtinky.
- Olivový olej nalejeme do panvice, zahrejeme a pridáme pretlačený menší cesnak. Chvíľku opražíme – asi len polminútky, nech to prevonia.Pridáme nakrájané paradajky, chvíľku necháme zohriať a zalejeme horúcou vodou, aby boli paradajky všetky paradajky zakryté. Zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým nie sú paradajky mäkké, asi 5-7 minút. Ak sa nám vyparí veľa vody, tak dolejeme znovu horúcu vodu, aby sme mali viac šťavičky.
- Keď sú paradajky mäkké, pridáme nakrájanú čerstvú alebo sušenú bazalku, soľ, korenie a necháme minútku prevrieť odokryté. Ak chcete, tak môžete v tejto fáze pridať aj paradajkové pyré.
- Pridáme šľahačkovú smotanu, čím nám omáčka pekne zhustne a bude jemnejšia. Nakoniec pridáme nakrájanú mozzarelu a necháme rozpustiť, tak pol minútky. Necháme minútku prevariť a vypneme.
- Scedené cestoviny vložíme do pripravenej omáčky a premiešame, aby sa omáčka dostala všade a môžeme podávať.
Túto rýchlu cherry omáčku mám najradšej s domácimi zemiakovými gnocchmi. Kompletný recept na to ako ich pripraviť nájdete tu: crispyworld.sk/domace-zemiakove-gnocchi-so-smotanovo-cuketovo-medvedou-omackou/