Domáce zemiakové gnocchi so smotanovo cuketovo medvedou omáčkou

20.6. 2018 Lenka 1887x

Aj vy ste taký cestovinový maniak ako ja? Milujem ich na všetky spôsoby, všetky tvary, ale strašne ma rozčuluje, že väčšina je balená v plastových vrecúškach …  a keďže moja zero waste dušička sa snaží o čo najväčšiu elimináciu plastu v bežnom živote, tak som sa rozhodla vyrábať si ich sama … prvým pokusom boli zemiakové gnocchi, máme totiž veľa zemiakov z minulého roka a tatino mi nakázal ich minúť … vyrobiť gnocchi sa mi zdalo vcelku ľahké, nakoľko milujem brynzdové pirohy a zemiakové cesto robím pomerne často … stačilo nájsť teda správny pomer zemiakov a múky a domáce cestoviny sú na svete 🙂 … myslím, že ich budem robiť pomerne často, lebo vďaka zemiakom sú naozaj sýte a hocia sa ku všetkým druhom omáčok 🙂

Ďalším dôvodom prečo som sa rozhodla pre domáce cestovinky je fakt, že všetci čo ma poznajú vedia, že si najradšej všetko vyrábam sama … chcem totiž vedieť čo dávam do úst a tak si pečiem vlastný kváskový chleba, vyrábam domáce dresingy, čokolády, tvarohové termixy a iné dezerty, vlastné limonády a ešte veľa iného a neskutočne ma to baví 🙂 … dokonca nekupujem ani žiadne komerčné sladkosti už pomerne dlhú dobu, na čo som náležité hrdá … ale späť k receptu, možno to nie sú pravé talianske gnocchi, ale aj tak chutia úžasne a ak nerátame varenie zemiakov, tak do polhodiny máte pripravený obed alebo večeru pre celú rodinu 🙂 … k tomu som napasovala svoju obľúbenú smotanovú omáčku, tentokrát s cuketou a medvedím cesnakom a vynikajúce domáce cestoviny boli na stole 🙂 … a čo je najlepšie, môžete si ich namraziť a potom už len vybrať, uvariť a rýchla večera je na stole 🙂

INGREDIENCIE

Gnocchi (3 väčšie porcie)

  • 200 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 5 menších uvarených zemiakov

Omáčka:

  • slanina, oravská alebo pancetta, v prípade vegetariánskej verzie môžete nahradiť maslom
  • Cuketa
  • Šľahačková smotana/mlieko
  • Sušený medvedí cesnak alebo inú bylinku (bazalka)
  • Tvrdý syr – eidam, gouda

POSTUP:

  1. Uvarené zemiaky nastrúhame na strúhadle najemno, primiešame múku, vajíčko a soľ podľa chuti a spracujeme rukami na poddajné cesto. Tu môžeme pridať hocičo čo máte radi, rozmixovaný špenát, medvedí cesnak alebo hocičo, čo vás napadne. Ak vám cesto stále lepí, tak prisypte trochu múky – záleží od toho aké máte zemiaky. Ja som mala ešte zemiaky z minulého roku, nové zemiaky budú možno potrebovať menej múky.
  2. Spracované cesto preložíme na na dosku vysypanú múkou a rozdelíme asi na 4 časti a z každej vyvaľkáme tenký šúľok, ktorý potom tupou stranou nožíka rozdelíme na malé šúľky a z každej vygúľame v rukách guľôčku. Guľôčky potom vidličkou roztlačíme, aby mali zaujímavejší tvar, ale to je na vás aký tvar si z nich vyrobíte.
  3. Hotové gnocchi uvaríme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú navrch. Ja ak ich mám veľa, tak ich ešte neuvarené dám do mrazničky na tácke na pár hodín a potom ich presypem do dózy a skladujem v mrazničke kým na ne nemám zas chuť. Je to praktické riešenie, ak sa vám nechce robiť gnocchi vždy keď máte chuť na cestoviny. Pozor, v tomto prípade varíte gnocchi dlhšie, aby sa stihli uvariť aj zvnútra.
  4. Na panvici opečieme slaninku, pridáme cuketu nastrúhanú na hrubšie plátky (ja som takéto plátky docielila škrabkou na zemiaky) a chvíľku cuketku opečieme. Zalejeme šľahačkovou smotanou a necháme ju zovrieť, potom tam prisypeme nastrúhaný syr a necháme rozpustiť, aby sme docielili požadovanú hustotu, zároveň omáčku aj dochutí. Pridáme bylinky, premiešame a môžeme podávať. Gnocchi buď polejeme omáčkou alebo ešte lepšie gnocchi prihodíme na panvicu k omáčku a premiešame, aby sa omáčka dostala všade.

Dobrú chuť 🙂

Komentáre