Čokoláda je moja slabosť, takže čokoládových tort nájdete na mojom blogu viac než dosť … napriek tomu je však každá iná a určite si každý vyberie tú svoju – tentokrát som túžila po najčokoládovejšej a preto je korpus naozaj kakaový – úplne bez lepku a trošku horkejší ako zvyčajne, ale presne tak akurát, aby chuť vyrovnávali kyslé ríbezle a tak akurát sladký tvarohový čoko krém … musím uznať, táto sa mi naozaj podarila a zjedla by som ju aj o polnoci a úplne bez výčitiek 🙂 … už som ju stihla robiť dvakrát za posledný týždeň a asi bude jedna z mojich najobľúbenejších … Čo vy na to? Vyskúšate túto čokoládovú lásku? Myslím, že prekvapíte svoje chuťové bunky, lebo torty naozaj nemusia byť prehnane sladké a aj tak vám zachutia 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus (tortová forma s priemerom 16 cm):
4 vajíčka
80 g kryštálového cukru
40 g holandského kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice bezlepkovej múky (ja som použila ryžovú, ale môžete aj pohánkovú) alebo nahradiť klasickou bielou hladkou múkou
Štipka soli
Krém:
200 ml smotany na šľahanie
250 g mascarpone
100 g tvarohu
100 g horkej čokolády – použila som 45 %-nú
1-2 lyžičky holandského kakaa (ak použijete viacpercentnú čokoládu, tak môžete ubrať alebo úplne vynechať)
3 lyžičky práškového cukru alebo podľa chuti
Čokoládová ganache:
60 ml smotany na šľahanie
60 g horkej čokolády
1 lyžica masla
Ostatné:
Ríbezle alebo iné kyslé ovocie – cca 50 g
POSTUP
Korpus: Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Bielká oddelíme od žltkov a bielká vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, pridáme polovicu cukru a šľaháme ďalej do pevnej peny. Žĺtka vyšľaháme do peny s druhou polovicou cukru, prilejeme olej a šľaháme ďalej. V inej miske si zmiešame sypké suroviny (múku, kakao, prášok do pečiva). K vyšľahaným bielkam jemne metličkou primiešame žĺtkovú zmes a nakoniec postupne po lyžiciach zapracovávame sypkú zmes. Cesto nalejeme pri formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rúre cca. 25-30 minút. Urobíme test špajdlou, aby sme zistili, či je cesto upečené aj zvnútra. Po upečení necháme na mriežke vychladnúť.
Krém: Vychladenú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a chvíľku prešľaháme, pridáme tvaroh, cukor, kakao a nakoniec jemne vychladnutú roztopenú čokoládu, poriadne prešľaháme, aby sa nám všetky ingrediencie spojili a dáme vychladiť aspoň na hodinku.
Korpus rozrežeme pozdĺžne na 3 pláty a ideme skladať tortu. Prvý plát potrieme 1/4 krému, posypeme časťou ovocia, prikryjeme druhým korpusom a ďalšou štvrtinou krému, nasleduje ovocie a posledný korpus. Nakoniec potrieme ďalšou štvrtinou krému a dáme zachladiť do chladničky aspoň na 2 hodky alebo na cca. 5-7 minút do mrazničky ak sa ponáhľate. Potrieme zvyšným krémom, vyrovnáme stierkou a dáme finálne chladiť. Ideálne celú noc, ale stačí aj pár hodín.
Ganache: Čokoládu si nalámeme na malé kúsky, smotanu zahrievame v menšom hrnci až na bod varu a vypneme, pridáme čokoládu a nakoniec primiešame maslo. Ganache vylejeme na vrchnú časť torty a nožom rozotrieme po celej ploche až ku kraju, čím sa nám vytvoria krásne stekance. Dozdobíme už len ovocím, dáme chladiť na pár minút a môžeme vychutnávať 🙂