Keby ste mi dali pod nos takýto karfiol, keď som bola ešte dieťa, tak garantujem, že by som ho zaručene nezjedla … bola som fakt dosť prieberčivá a chutilo mi fakt len pár jedál, zvyšok do mňa museli tlačiť … moja mamina by vám vedela rozprávať, že mami? 🙂 … za ten čas som ale kulinársky trošku poskočila a veľmi, ale veľmi som si obľúbila varenú alebo pečenú zeleninu a to najmä karfiol, cviklu a cícer, tie by som papala stále 🙂 … za posledný rok sa ale karfiol dostal na fakt popredné priečky môjho pomyselného rebríčka obľúbených surovín … jedla by som ho aj surový a aj keď v minulosti som poznala len vyprážaný karfiol, ktorý bol vždy pre mňa príliš suchý a ťažký na žalúdok, tak teraz pre mňa správne pripravený karfiol musí byť šťavnatý a správne dochutený … a keď som videla Zuzku Hanzelovú pripravovať pečený karfiol, tak som sa inšpirovala a pripravila som si podobnú verziu, samozrejme vychutenú podľa mňa 🙂 No a odvtedy ho robím stále, inak som ho už asi ani nepripravovala a vždy sa mi až slinky zbiehajú, keď ho vyberám z rúry 🙂 … no a konečne som ho tak trošku fotogenickejšie cvakla, aby nebol len tak rozgebrený na tanieri ako keď ho idem práve jesť 🙂 … chutí však rovnako, to sa báť nemusíte 🙂
Ak ho skúsite, tak určite dajte vedieť, či chutil a prípadne ako by ste ho ešte vylepšili 🙂 … a aj prípadne foto vašich výtvorom uvítam 🙂
Dosť obkecov, tu je recept 🙂
INGREDIENCIE: (4 porcie)
1 karfiol
4 lyžice olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku
1 lyžička práškovej kurkumy
1 lyžička červenej sladkej papriky, prípadne nejakého grilovacieho korenia, ktoré obsahuje červenú papriku
1 lyžička sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate
šťavu z polovice citróna
Soľ
korenie
chilli (ak máte radi pikantné)
15 cherry paradajok alebo 2 veľké
slaninka – voliteľné
300 ml smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka v prípade vegan verzie
parmezán, eidam alebo gouda, v prípade vegan verzie nejaký vegan syr alebo môžete vynechať
POSTUP:
Umytý karfiol rukami rozdelíme na ružičky a vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Akonáhle začne vrieť, tak povaríme ešte minútku, vypneme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Pekáč/sklenenú alebo keramickú misu potrieme lyžicou olivového oleja a pridáme karfiol rozdelený na čo najmenšie ružičky. Postupne pridávame olej, pretlačený cesnak a zvyšné suroviny okrem smotany a syru. Paradajky pridáme tiež, nakrájané na menšie kúsky a všetko dôkladne premiešame, aby sa jednotlivé koreniny dostali všade. Ak pridávate slaninku, tak ju nakrájajte na menšie kúsky a chvíľku orestujte na panvici a potom primiešajte ku karfiolu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, po 5-10 minútach pridáme smotanu na šľahanie/kokosové mlieko a pečieme ďalších 15 minút, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a ešte pečieme cca. 5-10 minút. Omáčka sa nám postupne bude redukovať/zahusťovať čiže pečieme, kým nedosiahneme konzistenciu požadovanej hustoty omáčky. Ja mám rada veľa omáčky, takže pečiem dokým je krásne tekutá 🙂
Karfiolik vyberieme a podávame buď s ryžou, zemiačikmi alebo len tak. Ja milujem k nemu krémovú zemiakovú kašu 🙂