Ahojte priatelia … užili ste si víkend? Bol aspoň trošku taký, ako ste si predstavovali?
Môj bol taký trošku pracovný, ale aj tak úžasný … celý víkend som varila a piekla a vymýšľala nové inšpirácie pre vás … pre niekoho možno nuda alebo otrava, no pre mňa vrchol relaxu … ako sa vraví, keď to miluješ, nie je čo riešiť 🙂
V sobotu vždy začínam poriadnymi raňajkami – zväčša krupicová alebo pšenová kaša, ale najviac milujem lievance … zvonku sú krásne chrumkavé a zvnútra neskutočne mäkkučké a nadýchané … dokonalosť sama 🙂 … myslím, že ľudia sa delia na lievancové a palacinkové typy a ja som jednoznačne lievancový … stačí mi len pár kúskov čerstvého ovocia, trocha kyslej smotany a javorový sirup a dokonalé raňajky sú na stole … tentokrát som sa rozhodla pre klasické lievance z úplne bežných surovín, ktoré boli vďaka sóde bikarbóne nadýchané a pritom boli hotové do pár minút … vyskúšajte ich a uvidíte, že je to skvelý spôsob ako začať víkend 🙂
INGREDIENCIE:
Lievance (4 porcie)
- 1 pohár múky (1/2 pohára hladkej pšeničnej, ½ pohára špaldovej múky)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 bielka
- 2 žĺžka
- 1 pohár mlieka
- 5 lyžičiek kryštálového cukru
Mascarpone krém:
- Kyslá smotana
- Mascarpone
- Vanilk. Cukor
Malinová redukcia:
- 1,5 lyžice kryštálového cukru
- 2 hrste čerstvých alebo mrazených malín
POSTUP:
- Najskôr zmiešame suché ingrediencie: Preosejeme múku, primiešame prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- Bielka ručne vyšľaháme do peny (nemusí byť úplne pevná, stačí len trochu), jemne vmiešame mlieko. Žĺtka zmiešame s cukrom a primiešame do bielkov a mlieka.
- Na konci suché ingrediencie jemne vmiešame do vzniknutej bielkovej peny, čím jemnejšie to urobíme, tým budú lievance nadýchanejšie.
- Rozpálime si panvicu, potrieme kokosovým olejom alebo maslom a vylejeme cesto do tvaru malých lievancov. Pečieme z každej strany na nízkom plameni asi 2 minútky alebo aj menej, dávame pozor, aby nám neprihoreli.
- Zmiešame kyslú smotanu a mascarpone, v pomere, ktorý vám bude vyhovovať a dochutíme vanilkovým cukrom.
- V malom hrnci rozpustíme cukor. Keď už je cukor rozpustený, tak pridáme maliny. Trošku to zasyčí, ale nebojte sa, cukor aj maliny zmäknú a po pár minútach z toho vznikne malinová hustejšia hmota, ktorú môžete využiť ako čerstvý malinový lekvár.
- Lievance podávame potreté malinovou redukciou, poliate mascarpone krémom, čerstvým ovocím a poliate javorovým sirupom.