Cez víkend si zaslúžime sa rozmaznávať a preto by mali byť víkendové raňajky výnimočné. Mali by sme si dopriať to, na čo cez týždeň nemáme čas a domáce lievance sú perfektnou voľbou. Skúste a uvidíte, vaša rodina bude z toho nadšená a možno z toho vzíde aj nový rodinný rituál 🙂
Ja som sa rozhodla pre zdravé lievance s s tvarohom, banánom a ovsenými vločkami, doplnila som to domácou malinovou polevou a krémom z mascarpone a smotany 🙂
INGREDIENCIE: (vyjde asi na 9 lievancov – 3 porcie)
- 100 g jemného tvarohu
- 50 ml mlieka
- 2 vajíčka
- 1 nakrájaný banán
- 100 g pomletých ovsených vločiek
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- maslo alebo kokosový olej na opekanie
- štipka soli
Krém:
- 100 ml šlahačkovej smotany (môžete nahradiť kyslou smotanou)
- 100 g mascarpone
- 30 g kyslej smotany
- 1,5 lyžice agávového sirupu (medu)
Malinová poleva:
- 1,5 lyžice trstinového cukru
- 2 hrste čerstvých alebo mrazených malín
POSTUP:
- Tvaroh, mlieko, vajíčka a banán rozmixujeme ponorným mixérom.
- Pridáme pomleté ovsené vločky, kypriaci prášok a soľ.
- Na panvici rozpustíme maslo alebo kokosový olej a naberačkou vylejeme cesto v tvare malých lievancov (priemer asi 10 cm) a opekáme asi 1 a pol minúty z každej strany.
- V druhej miske vyšľaháme šľahačku, pridáme mascarpone, kyslú smotanu a sirup alebo med.
- V malom hrnci rozpustíme cukor. Keď už je cukor rozpustený, tak pridáme maliny. Trošku to zasyčí, ale nebojte sa, cukor aj maliny zmäknú a po pár minútach z toho vznikne malinová tekutá hmota, ktorú môžete využiť ako toping.
- Lievance po upečení prekladáme s mascarpone krémom a polejeme malinovou polevou. Pozor, ak nechcete, aby sa vám krém medzi teplými lievancami roztiekol, tak nechajte lievance trošku vychladnúť. Môžete posypať čerstvým ovocím, prípadne posypať mandľami, ak milujete orechy a dozdobiť mätou.