Kto by nemiloval teplé raňajky v zime? Zobudiť sa a ešte v pyžamku a župane sa zahriať teplou kašou s orieškami a ovocím … krásne zasýti, zahreje a dodá energiu minimálne do obeda … neviem si predstaviť lepšie začatý deň 🙂
Ak ste ešte neskúsili pšeno, tak je naozaj najvyšší čas začať, pretože oveľa prichádzate … my čo ho milujeme, dobre vieme, že je nielenže bezlepkové, výživné a aj ľahko stráviteľné … a navyše aj detoxikuje telo, dodáva energiu, pomáha pri žalúdočných problémoch, prospieva obličkám a je vhodný aj pri prekyslení organizmu … a to je len pár z jeho úžasných vlastností prospievajúcim nášmu telu 🙂 … tak smelo do toho, skúste ho … v kombinácii s malinami a mandľami je to fakt pochúťka a aj deti si určite budú pýtať dupľu 🙂
INGREDIENCIE: (1 porcia)
- 50 g pšena
- 200-230 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
- 1,5 lyžičky medu alebo iného sladidla
- hrsť ovsených vločiek
Horúce maliny:
- 2 lyžičky cukru
- 75 g malín (mrazených alebo čerstvých)
Na ozdobu:
POSTUP:
- Pšeno nasypeme do menšieho hrnca a zaparíme -3 krát prepláchneme horúcou vodou, potom vodu vylejeme.
- Po prepláchnutí pšeno zalejeme mliekom a varíme na miernom plameni domäkka približne 10-15 minút. Tesne pred koncom pridáme ovsené vločky a dosladíme medom podľa chuti.
- Horúce maliny: Do menšieho hrnca nasypeme cukor a necháme skaramelizovať, hneď pridáme maliny a miešame, kým sa všetok cukor neroztopí a maliny nám krásne zmäknú a zmenia sa na trošku redšie pyré – môžu tam zostať aj kúsky malín.
- Horúcu pšenovú kašu podávame buď v hlbšej miske alebo v teplovzdornom pohári ako ja. Môžeme vrstviť pšenovú kašu nastriedačku s malinami alebo nalejeme horúce maliny navrch pohára. A máte zatváracie sklenené poháriky, tak si môžete pšenovú kašu pribaliť ako zdravé raňajky do práce.