Priznám sa ako správna blogerka recepty prispôsobujem nielen sezónnym alebo obľúbeným surovinám, ale aj farbám, ktoré sa mi páčia 🙂 … je to hlavne preto, že milujem rôznorodosť a páči sa mi, keď je môj instagram a blog farebný … no a dlho som nepripravovala nič oranžové a to, že práve prebieha mandarínková sezóna mi pekne nahralo do karát 🙂 … každopádne už dlhšie som chcela skúsiť nejaký mandarínkový dezert, len som akosi nevedela ako ich zakomponovať a teda možno v kútiku duše som ani nechcela, lebo mandarínky doslova hltám a vždy som ich akosi radšej spapala a žiadne nazvyš do koláča proste neboli 🙂 … no a potom ma konečne napadlo, že mandarínkový puding by mohol byť veľmi chutný, osviežujúci a spolu s mascarpone penou úžasne ľahučký a neodoľateľný … a to je príbeh tohto dezertu 🙂 … dobrú chuť 🙂
INGREDIENCIE: (asi 3 poháriky)
Mascarpone krém:
- 200 ml šľahačkovej smotany – aspoň 33 %
- 150 g mascarpone
- 5 lyžičiek vanilkového cukru
- 50 g kyslej smotany
Mandarínkový puding:
- 2 a pol mandarínky
- 1 lyžica cukru
- 1,5 lyžičky zlatého klasu
- 1 lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
Na ozdobu:
POSTUP:
- Mascarpone vrstva: Vychladenú šľahačkovú smotanu si vyšľaháme do polotuha, následne pridáme mascarpone a prešľaháme dotuha. Na koniec vmiešame vanilkový cukor a kyslú smotanu.
- Do sklenených pohárikov rozdelíme polovicu mascarpone krému a dáme zachladiť do chladničky.
- Medzitým si pripravíme mandarínkový puding. Mandarínky (2 ks) ošúpeme a rozmixujeme na v mixéri (v mojom prípade smoothovači), vznikne nám akoby taký hustejší mandarínkový džús. Do menšieho hrnca dáme skaramelizovať cukor a keď začne hnednúť, zalejeme ho džúsom (asi 2/3 džúsu) a miešame až kým sa cukor nerozpustí. V poslednej tretine džúsu si rozmiešame zlatý klas a prilejeme ho spolu s limetkovou šťavou do vzniknutej zmesi a varíme ešte pár minút, kým nezhustne, tesne pred koncom pridáme na malé kúsky nakrajanú polovicu mandarínky. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí rozdelíme asi 2/3 mandarínkového pudingu do pohárikov, následne na puding navrstvíme zvyšnú polovicu mascarpone krému a úplne navrch pôjde zvyšný mandarínkový puding. Dáme zachladiť na pár hodín do chladničky, najlepšie cez noc a dozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som použila granátové jablko a mätu. A už môžeme len vychutnávať 🙂