Aj vy milujete dezerty z kávy? Káva a čokoláda (v koláčoch) je pre mňa neodolateľná kombinácia. U mňa je to paradox, lebo ozajstnú kávu nepijem – v živote som nevypila ani šálku – jediné čo zvládnem je max. napenené cappuccino a aj to tam musím pridať pár kociek cukru, aby som ho nemala horké 🙂 A možno je to tak správne, aspoň udržiavam svet v „kávovej“ rovnováhe 🙂
Ale späť k receptu 🙂 … ja nie som veľmi zástancom marcipánu, takže v tomto recepte žiadny marcipán ani maslový krém nehľadajte … tento recept sa v našej rodine pečie už dlhé roky a bodaj bodaj by aj nie – kávové zrná sú geniálne 🙂 … ide o nepečený rýchly dezert – celá príprava trvá všehovšudy tak max. hodinu a vydržia vám v chladničke alebo na balkóne aj viac ako týždeň – teda ak ich skôr nezjete 🙂
INGREDIENCIE: (42 ks)
Na zrná:
- 1 ks BB puding čokoládový – od Oetkeru (250 g balenie)
- 125 g zmäknutého masla
- 125 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
- 3 lyžičky mletej kávy – Popradskú alebo iné značku (Pozor: NIE Nescu)
- 0,5 dcl rumu alebo rumovej arómy
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 1,5 – 2 lyžičky kokosového oleja
POSTUP:
- Všetky suroviny na zrná poriadne zmiešame až kým nestaneme pevnú hmotu.
- Vytvarujeme malé guličky veľkosti bonbónov.
- Do guličiek urobíme pozdĺžny pás, ktorý vytvaruje z guličiek tvar zŕn. Ja som použila rúčku z lizáku (môžete použiť aj rúčku z tenšej varechy), ktorú som pritlačila na guličku a vytvorila krásne kávové zrno.
- Po vytvarovaní zŕn ich dáme asi na 2 hodinky do chladničky.
- Rozpustíme si čokoládu s kokosovým olejom a namáčame v nej kávové zrná z jednej strany. Ja som použila napichovátko/špáratko, na ktoré som napichla zo spodu kávové zrno a namočila vrchnú časť do čokolády. Potom som ho premiestnila výrezom hore na tácku vystlanú papierom na pečenie. Takto namočíme do čokolády všetky zrná.
- Hotové kávové zrná premiestnite na studené miesto – do chladničky, na balkón alebo vonku. Skladujú sa v uzatváratelnej dóze a bez problémov vám vydržia viac ako týždeň. Teda ovšem ak ich nezjete skôr J … To sa veľmi rýchlo môže stať, lebo sú návykové 🙂