Milujete detskú výživu tak ako ja? Moja naj je jablková 🙂 … len sa tak zalizujem, keď si na ňu pomyslím … s piškótkami to bola najväčšia dobrota … musím sa priznať, že aj teraz si ju občas doprajem 🙂 … veď je to predsa zdravá pochúťka, tak čo? … skúšali ste však z nej už pripraviť dezert? Čo tak zdravý jablkový dezert? Ja to síce volám jablkový cheesecake, ale to len preto, že obsahuje krémové syry ako tvaroh a mascarpone … ja si ich dávam vždy do pohárika, lebo aspoň mám tak prehľad koľko zjem a navyše skladovanie v pohárikoch je veľmi praktické … tieto pohárikové dezerty si s obľubou nosím do práce na raňajky … a tak ich vyjedám rovno na stole pri počítači a popritom si prezerám pracovné maily … sú chutné, praktické a aspoň mi spríjemnia začiatok pracovného dňa 🙂
INGREDIENCIE:
Jablkové pyré/výživa:
- 2 jablká
- 3 lyžice cukru
- ½ lyžičky škorice
Krém:
- 60 ml šľahačkovej smotany
- 60 g mascarpone
- 150 g tvarohu
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
Karamel:
- 30-40 ml šľahačkovej smotany podľa hustoty– min. 31 %
- 40 g trstinového cukru
- ½ lyžičky vanilkového cukru
- 1 lyžica masla
- štipka soli
- Popučené piškóty – ja som použil potrebovala využiť cesto z nepodareného koláčika, ktorý mi priveľmi zoschol a bol ináč nepoužiteľný 🙂
POSTUP:
- Ošúpte jablká a nakrájajte na male kúsky.
- Do panvice alebo menšieho hrnca dajte cukor a hrejte, kým sa nevytvorí karamel. Keď je karamel hotový prisypte jablká a duste, kým nezmäknú – asi 5-10 minút a potom odstavte.
- Jablká rozmixujte ponorným mixérom alebo v robote a pridajte škoricu.
- Spolu vyšľahajte šľahačku, tvaroh, mascarpone, práškový a vanilkový cukor na krém.
- Karamelový toping: Smotanu zohrejeme v menšom hrnci a po zohriatí pridáme ostatné ingrediencie a miešame, kým sa cukor nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja do jednoliatej lesklej tekutej hmoty asi 10 minút.. Najlepšie je použil toping hneď, lebo státím tuhne – do tekutej konzistencie ho dostanete naspäť zahrievaním a pridaním trošku smotany. Môžete si ho uskladniť v dóze, ak ho neminiete celý alebo z neho vyrobiť karamelové bonbóny.
- Do skleneného pohárika vrstvite najskôr krém, piškóty, jablkové pyré a na to ďalšia vrstva krému, piškót a pyre. Pokračujte, až kým nemáte pohárik plný. Vrch polejte karamelom a posypte vlašskými orechmi.
- Dobrú chuť 🙂