Tento voňavý HOMEMADE vanilkový cukor musíte mať – už iný chcieť nebudete 🙂
Dôvodov prečo si ho urobiť je nespočetne veľa a ten najdôležitejší je jednoznačne jeho nezameniteľná chuť a neodolateľná aróma, ktorej sa kúpny „vanilínový cukor“ ani len nemôže prirovnať. Vedeli ste, že len 5 % vanilkových produktov obsahuje v sebe pravú vanilku, zvyšných 95 % je zväčša umelo dochutených vanilínom? Aj to je jeden z dôvodov prečo si urobiť ten svoj.
Áno, možno vás vyjde trošku viac, ale verte mi stojí to za to. Ja som si svoj vlastný robila už viackrát a vždy bol iný – záleží od kvality vanilkového lusku, druhu, keďže rozoznávame viacero a aj krajiny, z ktorej lusk pochádza.
POSTUP:
- Obyčajný biely cukor nasypeme do uzatvárateľnej, najlepšie sklenej misky, ja som si ho trošku pomlela, ale len trošičku, aby bol jemnejší a v koláčoch sa lepšie rozpustil.
- Vanilkový lusk (ja som použila Vanilku bourbon) si nožom po dĺžke rozrežeme a otvoríme. Špičku noža ťaháme po dĺžke vnútra vanilkového struku a tým pekne dostaneme/vyškrabeme všetko vnútro z lusku.
- Tieto čierne semienka premiestnime do misky s cukrom a dobre zamiešame, aby sa dostali všade. Do cukru pridáme aj práve vydlabaný prázdny vanilkový lusk – krásne uvoľní vôňu a ešte zintenzívni výslednú chuť vanilkového cukru.
- Misku uzavrieme a necháme vanilku pracovať. Čím dlhšie, tým intenzívnejšia bude chuť aj vôňa. Môj je v miske už asi 3 týždne a je úžasne voňavý, samozrejme stačí aj menej, je to na vás.
Ak neviete aký vanilkový lusk použiť, tak tu je malá pomôcka ako si vybrať z 2 základne dostupných druhov:
- Bourbon vanilka z Maurícia – je silnejšia, s podtónmi višní a čokolády a bourbonového buketu – hodí sa na sladké pokrmy, do drinkov, ale aj do marinády na mäso
- Tahitensis alebo tahini–jemná kvetinová vôňa s bohatou ovocnou chuťou – hodí sa na dezerty
- Mexická – je silnejšia a dymovejšia
Ďalšie spôsoby využitia homemade vanilkového cukru:
- Darček pre kamarátku/a
- Do pečenia namiesto vanilínového cukru alebo klasického cukru v menšom množstve
- Sladidlo do kávy, ktoré dá vašej káve nový rozmer
- Pridať do džemu a tým ho ozvláštniť
- Na mäsové marinády, prípadne na nakladané syry
- Do koktejlov – najmä bourbon vanilka v nich bude chutiť úžasne
- Do jogurtov na osladenie
Tak čo, presvedčila som vás? Ak áno, tak šup po vanilkový lusk, určite nebudete ľutovať 🙂