Kto by nemal rád nanuky? A tie domáce sú vždy tie naj … chuť sa naozaj nedá porovnať s kupovanými a môžeme pri nich popustiť uzdu fantázii, čo sa týka chuti, ale aj ich dizajnu 🙂 … tie moje sú zaujímavé tým, že sú vyrobené len z 3 ingrediencií – jogurtu, černíc a trochy cukru … černíc som mala tento rok na kilá a to ako som sa pri práci s nimi vždy zababrala a mala ruky a aj všetko dookola fialovo-červené, mi vnuklo nápad využiť ich farbu a pripraviť ich vo verzii ombré – teda dúhovej 🙂 … a myslím, že sa podarilo, sú nielen chutné, ale aj na pohľad zaujímavejšie 🙂 … môžete ich samozrejme pripraviť aj z iného bobuľového ovocia – čučoriedok, malín alebo kľudne aj z čerešní 🙂
INGREDIENCIE: (6-7 nanukov, záleží od veľkosti formičiek)
- 250 g černíc
- 2 lyžice cukru
- 250 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
POSTUP:
- Černice si zvaríme spolu s cukrom v menšom hrnci na hustý džem (trvá to asi 7-10 minút), ktorý necháme vychladnúť.
- Pripravíme si 3 misky, do jednej dáme 2 lyžice jogurtu, do druhej 3 lyžice a do tretej 4 lyžice jogurtu.
- Do každej misky pridáme černicovú pár lyžičiek černicového džemu. Najviac džemu pridáme do misky, kde je najmenej jogurtu, trochu menej černicového džemu pridáme do misky, kde sú 3 lyžice jogurtu a do poslednej pridáme najmenej černíc. Pričom je potrebné si asi štvrtinu černicovej hmoty odložiť, pretože táto hmota bude tvoriť prvú vrstvu v nanukových formičkách. V každej miske si premiešame jogurt a černicový džem a môžeme plniť do formičiek. Už teraz môžete vidieť že sú farebne rozdielne a pekne nám vytvoria ombré efekt.
- Prvú vrstvu, ktorou plníme formičky je čistý černicový džem. Druhú vrstvu tvorí najtmavšia jogurtová zmes a tak pokračujeme, kým sa nám všetky vrstvy neminú. Musím sa priznať, ja som mala asi hlavu v oblakoch keď som plnila nanukové formičky, takže som poplietla misky a omylom pomenila vrstvy, takže ombré efekt mi nevznikol 🙂 Ale však to bola len taká estetická chyba, na chuti to neubralo 🙂
- Nanuky dáme zamraziť na aspoň 4 hodiny, najlepšie celú noc a potom sa môžeme do nich pustiť 🙂