Aj vy ste taký cestovinový maniak ako ja? Milujem ich na všetky spôsoby, všetky tvary, ale strašne ma rozčuluje, že väčšina je balená v plastových vrecúškach … a keďže moja zero waste dušička sa snaží o čo najväčšiu elimináciu plastu v bežnom živote, tak som sa rozhodla vyrábať si ich sama … prvým pokusom boli zemiakové gnocchi, máme totiž veľa zemiakov z minulého roka a tatino mi nakázal ich minúť … vyrobiť gnocchi sa mi zdalo vcelku ľahké, nakoľko milujem brynzdové pirohy a zemiakové cesto robím pomerne často … stačilo nájsť teda správny pomer zemiakov a múky a domáce cestoviny sú na svete 🙂 … myslím, že ich budem robiť pomerne často, lebo vďaka zemiakom sú naozaj sýte a hocia sa ku všetkým druhom omáčok 🙂
Ďalším dôvodom prečo som sa rozhodla pre domáce cestovinky je fakt, že všetci čo ma poznajú vedia, že si najradšej všetko vyrábam sama … chcem totiž vedieť čo dávam do úst a tak si pečiem vlastný kváskový chleba, vyrábam domáce dresingy, čokolády, tvarohové termixy a iné dezerty, vlastné limonády a ešte veľa iného a neskutočne ma to baví 🙂 … dokonca nekupujem ani žiadne komerčné sladkosti už pomerne dlhú dobu, na čo som náležité hrdá … ale späť k receptu, možno to nie sú pravé talianske gnocchi, ale aj tak chutia úžasne a ak nerátame varenie zemiakov, tak do polhodiny máte pripravený obed alebo večeru pre celú rodinu 🙂 … k tomu som napasovala svoju obľúbenú smotanovú omáčku, tentokrát s cuketou a medvedím cesnakom a vynikajúce domáce cestoviny boli na stole 🙂 … a čo je najlepšie, môžete si ich namraziť a potom už len vybrať, uvariť a rýchla večera je na stole 🙂
INGREDIENCIE
Gnocchi (3 väčšie porcie)
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- 5 menších uvarených zemiakov
Omáčka:
- slanina, oravská alebo pancetta, v prípade vegetariánskej verzie môžete nahradiť maslom
- Cuketa
- Šľahačková smotana/mlieko
- Sušený medvedí cesnak alebo inú bylinku (bazalka)
- Tvrdý syr – eidam, gouda
POSTUP:
- Uvarené zemiaky nastrúhame na strúhadle najemno, primiešame múku, vajíčko a soľ podľa chuti a spracujeme rukami na poddajné cesto. Tu môžeme pridať hocičo čo máte radi, rozmixovaný špenát, medvedí cesnak alebo hocičo, čo vás napadne. Ak vám cesto stále lepí, tak prisypte trochu múky – záleží od toho aké máte zemiaky. Ja som mala ešte zemiaky z minulého roku, nové zemiaky budú možno potrebovať menej múky.
- Spracované cesto preložíme na na dosku vysypanú múkou a rozdelíme asi na 4 časti a z každej vyvaľkáme tenký šúľok, ktorý potom tupou stranou nožíka rozdelíme na malé šúľky a z každej vygúľame v rukách guľôčku. Guľôčky potom vidličkou roztlačíme, aby mali zaujímavejší tvar, ale to je na vás aký tvar si z nich vyrobíte.
- Hotové gnocchi uvaríme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú navrch. Ja ak ich mám veľa, tak ich ešte neuvarené dám do mrazničky na tácke na pár hodín a potom ich presypem do dózy a skladujem v mrazničke kým na ne nemám zas chuť. Je to praktické riešenie, ak sa vám nechce robiť gnocchi vždy keď máte chuť na cestoviny. Pozor, v tomto prípade varíte gnocchi dlhšie, aby sa stihli uvariť aj zvnútra.
- Na panvici opečieme slaninku, pridáme cuketu nastrúhanú na hrubšie plátky (ja som takéto plátky docielila škrabkou na zemiaky) a chvíľku cuketku opečieme. Zalejeme šľahačkovou smotanou a necháme ju zovrieť, potom tam prisypeme nastrúhaný syr a necháme rozpustiť, aby sme docielili požadovanú hustotu, zároveň omáčku aj dochutí. Pridáme bylinky, premiešame a môžeme podávať. Gnocchi buď polejeme omáčkou alebo ešte lepšie gnocchi prihodíme na panvicu k omáčku a premiešame, aby sa omáčka dostala všade.
Dobrú chuť 🙂