Nemáte čas na prípravu pizze a máte na ňu obrovskú chuť? Alebo chcete nahradiť polotovar z obchodu a pripraviť si vlastné tortily plnené mäskom a zeleninkou? U mňa oboje, pizzu milujem a polotovary zo zásady nekupujem … však prečo kupovať niečo, čo si viem doma pripraviť aj sama, rýchlo a jednoducho … no a pizzu mám veľmi rada, ale viem, že je to doslova postrach pre naše tukové bunky … a tak som si začala robiť svoju vlastnú menej kalorickú verziu hotovú do 15 minút vrátane pečenia … a nie v rúre, ale priamo na panvici 🙂 … tak trochu som spojila mexickú a taliansku kuchyňu 🙂 … možno by som to mala nazvať „pizzortila“ 🙂 … spojenie tak správne tenkého, chrumkavého cesta s paradajkovou omáčkou, mozzarelou a prosciuttom je pre mňa ideálna kombináciu 🙂 … u mňa je to momentálne jednotka na rýchlu chutnú večeru a čo je najlepšie môžete ju robiť na veľa spôsobov a ako to máte najradšej 🙂
INGREDIENCIE: (5-6 ks stredne veľkých tortíl)
- 140 g hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 75 ml vody
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- (ak ich máte radi nadýchanejšie, tak môžete pridať ½ lyžičky prášku do pečiva)
Paradajková omáčka:
- Pasírované paradajky (passata pomodoro)
- Olivový olej
- Soľ
- Cukor
- Oregano
- Cesnak
Prílohy na pizzu:
- Podľa vlastného výberu, ja som použila mozzarellu, prosciutto, kukuricu, bazalku
POSTUP:
- Všetky suroviny zmiešame najskôr vareškou, potom rukami, aby sa všetko dobre prepojilo a položíme na podložku alebo pracovnú podložku.
- Cesto rozdelíme na 5-6 rovnakých častí a vyvaľkáme na tenké kruhy s priemerom asi 20-25 cm.
- Rozohrejeme panvicu a nasucho opečieme tortily najprv z jednej strany asi 2 minútky, kým nechytí jemne zlatistú farbu (ak pečiete na grilovacej panvici ako ja, tak tortila chytí krásnu textúru ako z grilu). Vtedy viete, že môžete tortilu otočiť.
- Paradajková omáčka (teda ak robíte mini pizze): Na troške olivového oleja osmahnete v malom hrnci pretlačený cesnak, zalejete paradajkovým pyré, osolíte a pridáte trošičku cukru, aby nebola omáčka moc kyslá, dochutíte oreganom a necháte zohriať. Hneď potom vypnete a použijete ďalej podľa postupu na pizzu.
- Po otočení ju opekáte z druhej strany tiež 2-3 minútky (ak chcete iba tortilly, ktoré si potom naplníte čím potrebujete). V prípade, že robíte mini pizze, tak ju po otočení ju hneď môžete natierať paradajkovou omáčkou, obložiť mozzarellou, prosciuttom alebo čím máte radi a piecť ďalších 2-3 minútky, kým sa vám všetky suroviny tak správe „neroztečú“, prípadne môžete skontrolovať, či sú upečené zo spodku.
Poznámka: tieto tortily sú chrumkavejšie ako tie z obchodu. Ak ich chcete menej chrumkavé, tak ich môžete piecť kratšie alebo pridajte viac prášku do pečiva a budú nadýchanejšie a po upečení ich položte na seba, aby nevyschli a hneď ich naplňte 🙂