Musím sa priznať, odkedy si pamätám nikdy som nemala rada müsli z obchodu … akosi som tomu neprišla na chuť … čiastočne aj preto, že tam vždy dávali hrozienka, ktoré ja neznášam a celkovo mi to prišlo strašne umelé a presladené, takže len stále na poličke a nakoniec aj tak vždy skončilo v koši … no ale pripraviť si domáce müsli alebo granolu je niečo úplne iné … môže tam byť len to, čo chcem a mám rada, je tak akurát sladké a hlavne z kvalitných surovín a pripravené doma, takže mám všetko pod kontrolou :-)… stačilo si ho pripraviť raz a vedela som, že to nebolo naposledy … najviac sa mi osvedčila oriešková verzia s čokoládou, ale viete si ho kombinovať presne podľa seba, či už ste vegani alebo bezlepkáči … čo viac k tomu dodať? Nič, treba len zapnúť rúru a domáce müsli je na svete 🙂
A K ČOMU VYUŽETE GRANOLU?
ako müsli do jogurtu (mne osobne veľmi chutí biely jogurt ochutený len medom, do toho kúsky pomaranča a posypať granolou)
do teplej raňajkovej kaše
do teplého mlieka spolu s nakrájaným banánom, medom a čokoládou
len tak na chrumkanie
veľmi dobre vyzerá aj ako dekorácia rôznych pohárikových dezertov, prípadne ako základ cheesecake-u po spojení s roztopeným maslom
INGREDIENCIE:
200 g ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu odporúčam pohánkové vločky)
75 g natur mandlí, aj s hnedou šupkou
70 g vlašských orechov
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžičku medu (môžete kľudne aj vynechať alebo nahradiť inou alternatívou, napríklad javorovým sirupom)
štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu alebo arómy (môžete vynechať)
70 g horkej čokolády (použila som 75 %-nú)
POSTUP:
Mandle a orechy nakrájame na menšie kúsky, tak isto aj čokoládu. Kokosový olej si roztopíme. Všetky suché ingrediencie okrem čokolády zmiešame (vločky, mandle, orechy, soľ) a následne zmiešame s tekutými ingredienciami (kokosový olej a med).
Rúru vyhrejeme na 170 stupňov. Zmiešané ingrediencie vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a uťapkáme po celej ploche plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 10 minút, premiešame a pečieme ešte ďalších 20 minút. Zmes musí byť krásne chrumkavá.
Po vybratí z rúry pridáme nadrobno nasekanú čokoládu a premiešame a necháme vychladnúť na chladnom mieste. Vychladnuté premiestnime do menších zatváracích dóz a spotrebujeme do 2 týždňov.