Aj vy máte chuť cez víkend si pripraviť niečo sladké? Myslím, že k víkendu rozmaznávanie sa určite patrí … a tortička, koláčik alebo tradičná bábovka je presne to, čo si po celom týždni zaslúžime 🙂 … môj víkend však prebieha trošku inak, popri pracovných povinnostiach na experimentovanie v kuchyni cez týždeň veľmi nemám čas, takže víkendík trávim takmer celý v kuchyni … snažím sa dobiehať celý týždeň, skúšam nové recepty, pripravujem články a hľadám nové inšpirácie … možno to neznie ako relax, ale pre mňa je to však zábava, niečo čo milujem, takže si to náležite užívam 🙂
Čokoládu milujem, to však už určite viete, preto čoko tortička nemohla chýbať … a keďže sa mi už dlhšie povaľovali doma kokosové lupienky, tak som sa rozhodla ich konečne využiť a skúsiť nový štýl zdobenia … už dlhšie som po tom poškuľovala, ale nie a nie sa odhodlať … no a tak vznikla táto bounty tortička … stačilo k tomu doladiť chutný kokosový krém a ďalšia mňamka bola na svete … trošku som sa bála, či nebude moc príkra pri toľkom kokose, ale obávala som zbytočne … je neskutočne svieža, ľahučká a tak správne exotická 🙂 … a čo je najlepšie, kokosové lupienky májú aj ďalšiu výhodu – perfektne zakryjú všetky nedokonalosti 🙂 … tak šup do toho, vyskúšajte ju a preneste sa do ďalekej exotiky 🙂 A ešte jeden malý tip – ak chcete aby bola ešte šťavnatejšia, neváhajte a namiesto kávy použite jahodový džem alebo kúsky jahôd 🙂
INGREDIENCIE:
Korpus – suroviny na 1 ks (priemer 18 cm, ja som urobila 2 takéto korpusy)
- 20 g kakaa
- 60 g hladkej múky
- 20 g mandľovej múky (môžete ju nahradiť aj klasickou, ale v tom prípade dajte o jednu lyžicu mlieka menej)
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 2 lyžice mlieka
- 3 vajíčka
- 90 g cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Krém:
- 150 ml šľahačkovej smotany (min. 33 %)
- 120 g bielej čokolády
- 250 g mascarpone
- 350 g tvarohu
- 50 g strúhaného kokosu
- 1 lyžička práškového cukru
Polovica šálky precedenej uvarenej kávy na pokropenie korpusu
Na ozdobu:
POSTUP:
- Bielka oddelíme od žĺtok. Žĺtka zmiešame s mliekom. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, keď je pena pevná, tak prisypeme cukor a vanilkový cukor a šľaháme, kým nie je pena pevná a lesklá.
- Suché ingrediencie zmiešame – múka, mandľová múka, kakao a prášok do pečiva – preosejeme cez sitko, aby bol korpus nadýchaný.
- Do vyšľahaných bielok prilejeme žĺtka a jemne metličkou všľaháme, tak aby sme nerozbili penu. Postupne vsypávame aj po troške suché ingrediencie a takisto metličkou jemne vmiešame. Prelejeme do formy vystlatej papierom na pečenie a pečieme na teplote 170 stupňov asi 30 minút – urobíme test špáradlom, aby sme zistili, či je cesto upečené. Takým istým spôsobom upečieme aj druhý korpus.
- Krém si pripravíme nasledovným spôsobom: Šľahačku vyšľaháme dotuha, prišľaháme mascarpone, tvaroh, nakoniec pridáme nastrúhaný kokos. Čokoládu rozpustíme nad parou alebo len v hrnci. Vezmeme si asi 1-2 lyžice krému a vmiešame do čokolády a potom premiestnime čokoládu ku krémovej zmesi a šľaháme ešte chvíľu. Dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinku alebo aj viac, ak máte dostatok času.
- Každý korpus si prekrojíme na polovicu a získame tak 4 korpusy. Prvý korpus pokvapkáme kávou a prikryjeme ¼ krému, prikryjeme druhým korpusom, pokropíme kávou a prikryjeme 2/4 krému, takto postupujeme aj s tretím korpusom, ktorý pokropíme a prikryjeme krémom. Navrch ide posledný korpus, ktorý pokryjeme z každej strany poslednom štvrtinou krému. Ak vám krém ešte dobre nedrží na torte, tak si ho trošku odložte bokom, dajte tortu stuhnúť do chladničky a po hodinke potrite boky, aj vrch torty zvyšným krémom. Dajte finálne stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Vrch aj boky posypte kokosovými lupienkami, aby bola prikrytá celá torta. Ja som navrch nakrájala čerstvé jahody, ale môžete dozdobiť podľa vlastnej fantázie.