Po všetkých tých čokoládových dezertoch som sa rozhodla pre jeden taký odľahčený ľahko jarný – kokosovo-citrónový 🙂 … lemon curd alias citrónový krém som už robila viackrát a vždy som mu hľadala uplatnenie v rôznych koláčikoch alebo iných dezertoch, tu na blogu je aj citrónová bábovka, tak aj tú môžete testnúť 🙂 … no a na Silvestra som pripravila podobnú roládu a mala fakt veľký úspech, lebo je naozaj šťavnatá vďaka citrónovému krému a nadýchaná ako obláčik … vtedy som si ale nepoznačila koľko čoho som dala a tak pekne poslušne čakala, kedy si vyslúži svoje miesto aj na blogu … teplé slnečné lúče mi ju pripomenuli a tak konečne dostala svoju šancu … zjedla sa v priebehu pár hodín, čo považujem za znak že že aj u vás zožne podobný úspech 🙂 … samozrejme stále platí, že ak budete skúšať nejaký môj recept, veľmi ma poteší spätná väzba alebo fotka 🙂
INGREDIENCIE:
Cesto: (plech s veľkosťou 31×21 cm, na klasický veľký plech odporúčam použiť 5 vajíčok a prispôsobiť tomu aj zvyšené suroviny)
3 vajíčka
30 g kryštálový cukor
40 g hladkej múky
soľ
Krém:
100 ml šľahačkovej smotany
4 lyžičky strúhaného kokosu
3 lyžičky práškového cukru alebo podľa chuti prisladiť, prípadne ubrať
1 lyžička vanilkového extraktu
140 g mascarpone
Citrónový krém – lemon curd (recept som čerpala zo stránky www.kitchenette.cz):
2 žĺtky
35 g cukru
35 ml citrónovej šťavy
25 g masla
citrónová kôra z jedného citrónu
Na ozdobu:
Kokosové lupienky
POSTUP:
Najskôr si pripravíme lemon curd (najlepšie deň vopred): Všetky suroviny dáme do misky a nad parou miešame, kým nám nevznikne hustá omáčka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ak ju robíme deň vopred, tak ju uschovávame v chladničke.
Cesto: Žltky oddelíme od bielok, bielka vyšľaháme so štipkou soli do polopevnej peny, pridáme cukor a šľaháme dotuha. Do snehovej hmoty jemne primiešame žĺtka a nakoniec aj preosiatu múku. Cesto natrieme po celej dĺžke na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení prikryjeme vlhkou utierkou a stočíme do rolády buď po dĺžke alebo šírke, ako vám vyhovuje.
Krém: Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a šľaháme ďalej, pridáme cukor, kokos a vanilkovú esenciu a šľaháme do tuha.
Po vychladnutí z rolády odstránime papier na pečenie a utierku a natrieme ju asi 2/3 krému po celej dĺžke a následne po celej dĺžke aj citrónovým krémom a zatočíme. Vrch rolády ešte potrieme zvyšným krémom a môžete posypať kokosom alebo podľa vlastnej fantázie a chuti. Necháme chladiť aspoň pár hodín a podávame 🙂