V poslednej dobe sa akosi podvedome, aj vedome vyhýbam mäsovým jedlám, zámerne ich vynechávam a nahrádzam kopou zeleniny … veľmi ma to teší, lebo takto aspoň prirodzene vyhľadávam nové chute, kombinácie a suroviny 🙂 … rozšírilo mi to obzory a skúšam jedlá, ktoré som vždy chcela doma pripraviť, ale akosi stále nebol vhodný čas na improvizáciu … častokrát sa mi to stáva nielen v kuchyni, ale aj v skutočnom živote … sú dni kedy mám rada stereotyp a s radosťou si vychutnávam staré známe veci a činnosti … a potom zas prídu dni, keď chcem experimentovať, zažiť nové dobrodružstvá a užívam si čaro pocitu, keď sa neviem dočkať, čo nečakané ma ešte postretne 🙂 … teraz mám presne takéto obdobie, kedy ma teta múza hojne kope a tak sa v blízkej dobe môžete tešiť na nové kombinácie chutí a exotickejšie recepty … ak aj vy nie, tak ja sa isto teším 🙂
Ale späť k receptu … quiche je tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý sa dá urobiť na x spôsobov, záleží od toho, čo máte radi … pozostáva z chrumkavého maslového cesta a krémovej smotanovej plnky … u mňa to bolo úplne jasné čo pôjde do plnky okrem smotany – cuketa, paradajka a špenát … jedna z mojich naj kombinácii …. spolu nielen perfektne chutia, ale aj krásne hrajú farbami … a keďže sa snažím skúšať rôzne druhy múk pridala som do cesta aj ryžovú a moju obľúbenú kukuričnú … a čo mi nedá nespomenúť je moja krásna nová tartová forma … musím sa priznať, bola to láska na prvý pohľad … hľadala som totiž tartovú obdĺžnikovú formu a akonáhle som uvidela túto, už som inú nechcela a ešte sa aj teším, že to nie je tuctová masovo-vyrábaná forma, ale ide o poctivú francúzsku keramiku, kde každý kus je vyrábaný tradičným spôsobom a to nehovorím ako je krásne vypracovaná … naozaj to nie je reklama, len som sa do jej originálneho retro vzhľadu proste zamilovala 🙂 … verím, že čoskoro mi pribudne ďalší kúsok od tejto francúzskej značky 🙂 … no a takisto verím, že aj vy si zamilujeme tento quiche, tak ako ja 🙂
INGREDIENCIE: (obdĺžniková forma 15 x 36 cm)
Cesto:
Plnka:
POSTUP: