Rýchle bryndzové pirohy

5.3. 2019Lenka4933x

Nebola by som pravá Liptáčka, keby som nemilovala všetko, čo s bryndzou súvisí  🙂 Dokonca som dlhší čas pracovala v jednej nemenovej firme na Liptove, ktorá vyrába mliečne výrobky a musím povedať, že vtedy som sa veľmi vytešovala zo zásob čerstvučkej bryndze, ktorú som často domov nosila … no láska k nej sa u mňa vytvorila už v detstve, odkjakživa boli bryndzové pirohy moje najobľúbenejšie jedlo … takmer každý víkend som maminu prehovárala, aby urobila práve pirohy :-)… to však bola doma vždy vojna, lebo moja sestra Monika a tatino mali radšej halušky, takže mamina to musela striedať, aby nikto nebol ukrivdený :-)… no a tak mi nezostalo nič iné, iba sa ich naučiť robiť, aby som si ich mohla urobiť kedy som chcela … dobrá taktika, no nie? Myslím, že funguje aj na všetko ostatné, ak nechceme byť závislí od druhých 🙂 … no keďže my sme doma robievali pirohy zo zemiakového cesta, s ktorým sa ťažšie pracujeme, tak to bolo trošku prácnejšie … je však veľmi chutné a pirohy sú neskutočne sýte, takže mi to vôbec nevadilo … no ale neskôr som u priateľovej maminy ochutnala jej domáce pirohy a padla som na riť, keď mi povedala ako rýchlo má cesto pripravené …samozrejme, že som od nej vypýtala recept a odvtedy ich robím len takto :-)… a teraz som sa konečne odhodlala ho zdieľať aj s vami a verím, že si ho obľúbite tak ako aj my 🙂 … no čo dodať, do „spirohovania“ priatelia 🙂

INGREDIENCIE:

Cesto (asi 50 stredne veľkých pirohov):

  • 300 ml horúcej prevarenej vody
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 500 g múky (ja dávam polovicu hladkej a polovicu polohrubej alebo môžete iba hladkú)

Plnka:

  • 5 stredne veľkých zemiakov predvarených v šupke
  • 200 g čerstvej bryndze
  • kôpor
  • soľ

Na servírovanie:

  • Kyslá smotana
  • Slaninka (vegetariáni môžu vynechať 🙂
  • Pažítka, pórik alebo jarná cibuľka

POSTUP:

  1. Plnka: Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na syr najemno, primiešame bryndzu a dochutíme nadrobno nakrájaným kôprom, prípadne soľou, ak je bryndza menej slaná.
  2. Cesto: Do horúcej prevarenej vody vsypeme prášok na pečenie a necháme 2-3 minútky ochladnúť. Prisypeme múku a soľ a premiešame. Cesto rozdelíme asi na 3 časti a postupne spracujeme na pomúčenej pracovnej doske, ak sa nám lepí, pridáme ešte múku a postupne vaľkáme na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme menšie kruhy, ktoré plníme pripravenou plnkou. Takto postupujeme so zvyšným cestom – aj okrajky ďalej spracujeme a vaľkáme, až kým neminieme celé cesto.
  3. Hotové pirohy varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú navrch a scedíme. Pirohy polejeme kyslou smotanou, prípadne posypeme plnkou, ak nám zostala a polejeme rozpraženou slaninkou. Môžeme posypať aj jarnou cibuľkou alebo pažítkou podľa toho, čo vám chutí.

Dobrú chuť 🙂

Ak máte radi tradičné sedliacke recepty, tak odporúčam aj plnené zemiaky alebo zapečený plnený chlebík, u nás ich robíme veľmi často 🙂

Komentáre