Plnené pečené zemiaky

1.10. 2018 Lenka 1336x

Pečené zemiaky poznáme asi všetci, je to proste klasika, ktorá proste patrí k tradičným slovenským jedlám … každý ich poznáme inak, každý má svoj vlastný rodinný recept a musím sa priznať, že jedno z mojich najobľúbenejších surovín sú práve zemiaky a jedným z najobľúbenejších jedál sú zemiaky s kyslým mliekom 🙂 … niet sa čo čudovať, som Liptáčka 🙂 … no recept na zemiaky s kyslým mliekom by bolo asi zbytočné dávať na blog, keďže ich poznáme všetci … namiesto toho ma napadlo, že by som na blog mohla pridávať aj najviac obľúbené jedlá v našej rodine, také pravé sedliacke jedlá, viac tradičné a pritom rovnako vynikajúce …jedným z nich sú aj tieto pečené plnené zemiaky, vhodné aj ako príloha alebo hlavné jedlo … robíme ich totiž v našej rodine veľmi dlho a aj často a musím sa priznať je to jeden z mála receptov, ktoré som sa síce viackrát snažila takpovediac priviesť k dokonalosti, upravovať v rôznych obmenách a “tunovať” ho, ale vždy som sa vrátila k pôvodnej receptúre, lebo tak sú proste najlepšie 🙂 … verím, že vám budú chutiť, tak ako nám 🙂

 

INGREDIENCIE:

  • Zemiaky
  • Oravská slanina
  • Tvrdý syr – eidam alebo gouda
  • Soľ
  • Korenie
  • Domáca vegeta (môžete vynechať)
  • Bylinky – pažítka/jarná cibuľka/petržlenová vňať

POSTUP:

  1. Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka v osolenej vode. Keď sú dostatočne mäkké, scedíme ich a po vychladnutí ich ošúpeme a prekrojíme po dĺžke na polovice.
  2. Oravskú slaninku nakrájame na malé kúsky a opražíme na panvici, syr si najemno nastrúhame.
  3. Vnútro každého zemiaku vydlabeme lyžičkou. Vydlabané zemiaky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pripravíme si plnku, kde pridáme všetko vydlabané vnútro zemiakov, rozpučíme ho vidličkou alebo pučítkom a pridáme slaninku, nastrúhaný syr, soľ, korenie a bylinky nakrájané na malé kúsky. Môžete použiť všetky spomenuté bylinky alebo len niektoré – podľa toho, čo vám chutí.
  4. Plnkou naplníme každý zemiak a dáme piecť do rúry na 200 stupňov – asi 15 minút, zaleží aké zapečené ich chcete. Servírujeme buď ako prílohu alebo ako hlavné jedlo. Ja ich milujem s kyslým mliekom. Dobrú chuť 🙂

Komentáre