Mango-limetkový cheesecake

7.3. 2019 Lenka 448x

Ešte pred rokom som síce mango evidovala, ale nejako som ho v kuchyni nevyužívala … potom však prišiel prelom – počas dovolenky na Bali som sa do neho zamilovala a odvtedy som nevedela prestať 🙂 … samozrejme tam bolo na výber asi 7 druhov manga a jeho chuť bola omnoho intenzívnejšia, ale ani to nezabránilo tomu, aby sa na blogu objavil aj mango recept … potichu čakal na svoju premiéru a je konečne tu 🙂 … mango-limetkový šťavnatý krémový pečený cheesecake … no a aby mu nebolo smutno, tak som mu dopriala aj naše slovenské maliny navrch, ktoré ho krásne farebne oživili nielen farebne, ale aj chuťovo JKaždopádne treba ho vyskúšať, je ľahučký, nadýchaný, šťavnatý a zdravý – však ovsené vločky 🙂

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE: (priemer tortovej formy 18 cm)

Korpus:

  • 100 g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 20 g mandľovej múky
  • 2 lyžičky agávového sirupu alebo iného sladidla (môžete pridať aj viac, ja sladím len veľmi málo)
  • 1 vajíčko

Plnka:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • 50 ml šľahačkovej smotany (aspoň 33 %)
  • 1 mango rozmixované na pyré – asi 290 g
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica práškového cukru (môžete pridať aj viac)
  • šťava z celej limetky
  • 1,5 lyžice zlatého klasu

Malinová poleva:

  • 100 g malín (mrazených alebo čerstvých)
  • 1,5 lyžičky cukru
  • asi štvrť lyžičky agaru alebo inej želatíny

POSTUP:

  1. Korpus: Rozmixované ovsené vločky zmiešame s mandľovou múkou, pridáme sirup a vajíčko a premiešame. Vzniknutú hmotu utľapkáme na dno tortovej formy vystlatej papierom na pečenie a dáme chladiť aspoň na 30 minút do chladničky.
  2. Plnka: Mango si očistíme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré spolu s limetkovou šťavou rozmixujeme vo výkonnom mixéri na jemné pyré. Mascarpone prešľaháme spolu s tvarohom ručným mixérom, pridáme mangové pyré, práškový cukor a po jednom pridávame vajíčka, vždy aspoň pol minútky prešľaháme, kým pridáme ďalšie vajíčko. Na koniec pridáme zlatý klas, smotanu a ešte raz prešľaháme.
  3. Plnku nalejeme na vychladený korpus a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Pečieme vo vodnom kúpeli (formu si zvonku obalíme alobalom a vložíme do väčšieho plechu, v ktorom je teplá voda) asi 60 minút. Cheesecake by mal byť stále vnútri trasľavý, tak spoznáte, že je tak akurát. Po upečení ho necháme v otvorenej rúre vychladnúť aspoň 30 minút, po vybratí ho dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Nakoniec ho dáme zachladiť na pár hodín, ideálne na celú noc, aby krásne stuhol.
  4. Maliny a cukor zvaríme v malom hrnci tak, aby sa nám vznikla mierne tekutá malinová poleva. Medzitým si dáme agar/želatínu rozmiešame v troške vody a necháme napučať asi 10 minút. Po 10 minútach primiešame želatínu k malinovej poleve a ešte chvíľu prevaríme. Ešte teplú nalejeme na cheesecake a dáme stuhnnúť do chladničky. Dozdobíme podľa chuti 🙂 Ja som použila jahody a limetku.

Komentáre