Pečené mäsko s gnocchmi s omáčkou z pečenej zeleniny z jedného hrnca

1.9. 2018 Lenka 571x

Už dlhšie som chcela vyskúšať jedlo z jedného hrnca … je super, ak nemusíte zašpiňiť 30 hrncov, ale všetko pripravíte v jednom … a čo je najlepšie, nie je s tým toľko práce, lebo zatiaľ čo sa všetko spolu pečie, máte kopec času na prípravu polievočky alebo v mojom prípade domácich gnocchov 🙂

K tomuto jedlu ma inšpirovala moja sestra Monika, ktorá pre svoju dcérku pripravuje jedlá, ktoré obsahujú veľa zeleninky a tak moja neterka Mia nemá problém zjesť špenát, brokolicu, mrkvu alebo inú zeleninku, s čím má veľa malých drobcov problém … keď som ju raz strážila a pripravovala jej podobnú zeleninovú omáčku na kuskus podľa detailného popisu mojej sestry, tak som bola naozaj prekvapená ako sa tie chute vynikajúco dopĺňajú a v hlave som držala myšlienku pripraviť podobnú omáčku na domáce cestoviny k pečenému mäsku už dlhšie … no a minulý týždeň nastal ten čas, takže konečne som zrealizovala svoju ideu 🙂 … a dopadlo to na výbornú, zdravé originálne nedeľné jedlo chutilo naozaj všetkým 🙂

Tak už dosť obkecov a poďme k receptu 🙂

 

INGREDIENCIE:

Horné kuracie stehná – 6-8 ks

  • Marináda na stehná:
  • Soľ
  • Korenie
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička horčice
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička limetkovej šťavy
  • mleté chilli
  • provensálske bylinky

Zelenina:

  • Malá mrkva – 5 ks
  • 1 petržlen
  • ½ žltej papriky
  • 1 malá cuketa
  • cherry paradajky – 8 ks
  • pór (5-6 krúžkov)
  • ¼ veľkej cibule

Zvyšné suroviny:

  • oravská slaninka – 6 plátkov
  • ½ cibule
  • čerstvý alebo sušený rozmarín
  • 1 strúčik cesnaku
  • lyžica masla
  • šľahačková smotana na zahustenie omáčky

Gnocchi:

  • 5 malých uvarených zemiakov v šupke (asi 500 gramov)
  • 270 g semolínovej múky (alebo polohrubej)
  • 1 vajíčko
  • soľ

POSTUP:

  1. Zeleninu si očistíme a nakrájame na malé kúsky (paradajky zostávajú v celku). Do pekáča alebo hrnca, ktorý môže ísť aj do rúry dáme pražiť na malé kúsky nakrájanú slaninku, keď je upražená, pridáme cibuľku nakrájanú na malé kúsky (ja osobne ju strúham na strúhadle na syr, vtedy sa úplne rozvarí) a pražíme dozlatova.
  2. Keď je cibuľka hotová, narýchlo osmahneme marinované kuracie stehná z každej strany a vyberieme mäsko na tanier. Ku slaninke pridáme lyžicu masla a nasypeme nakrájanú zeleninu (okrem cukety a paradajok) a chvíľku osmahneme. Keď je zeleninka osmahnutá, pridáme mäsko, lyžicu masla, vetvičku rozmarínu, strúčik cesnaku nakrájaný na menšie kúsky a podlejeme vriacou vodou a premiestnime do rúry vyhriatej na 200 stupňov, kde pečieme asi 20 minút. Po 20 minútach pridáme cuketu a paradajky v celku a pečieme ešte ďalších 40-50 minút.
  3. Keď je už zelenina mäkká, premiestnime ju do hrnca alebo tepluvzdornej misky, kde je rozmixujeme na hladkú omáčku (ja som ju mixovala najskôr ponorným mixérom a potom ešte chvíľu mixla v smoothovači, aby som dosiahla úplne jemnú konzistenciu). Mäsko pečieme ďalej v rúre iba na olivovom oleji dochrumkava.
  4. Recept na gnocchi nájdete na tomto odkaze: tu
  5. Rozmixovanú omáčku preložíme do hrnca, pridáme trochu sľahačkovej smotany alebo smotany na varenie, aby sme získali ešte krémovejšiu konzistenciu (ja som pridala asi 100 ml) a prevaríme. Dochutíme petržlenovou vňaťou, prípadne podľa chuti dosolíme.
  6. Hotové gnocchi zmiešame s omáčkou a servírujeme s upečenými kuracími stehnami. Je to mňamka 🙂

 

Komentáre