Cisársky trhanec s černicami a smotanou

27.8. 2018Lenka3641x

Poznáte cisársky trhanec 🙂 Ja som donedávna nechápala, čo na tom môže byť špeciálne natrhať palacinku na kúsky … však palacinky mi chutia také aké sú, tak načo by som ich trhala? 🙂 … no až kým som sa jedného dňa neodhodlala ho pripraviť … a zas sa mi potvrdilo staré známe „nesúď knihu podľa obalu“ … naozaj som si ho zamilovala a myslím, že aj vy, ak ho vyskúšate :-)… no a čo sa mi páči najviac, že je hotový ešte rýchlejšie ako palacinky :-)… priznám sa, originálny rakúsky „Kaiserschmarrn“ som nikdy nemala, ale myslím, že s týmto mojím by sa kľudne mohli kamarátiť 🙂 … a prečo s černicami a smotanou? Tvaroh som nemala a černice som potrebovala minúť 😀 😀 :D… a táto kombinácia sa mi páči doteraz – sladké trhance a kyslosť černíc a smotany sa dokonale dopĺňajú … nabudúce to budúce to budú asi maliny a tvaroh 🙂

Tak čo, dostali ste aj vy chuť na sladké? Ja neskutočne :-)… myslím, že to chce niečo upiecť … mám 2 kg čerstvých sladučkým malín, takže to asi bude dlhá noc 😀 😀 😀

 

INGREDIENCIE:

Cesto (2 porcie):

  • 100 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 50 ml vody
  • 1,5 lyžice kryštálového cukru
  • soľ
  • 100 g múky
  • + na karamel 2 lyžice cukru a 2 lyžice masla

Smotanová omáčka:

  • Kyslá smotana alebo biely jogurt (množstvo podľa toho, koľko chcete omáčky, mne stačili len 4 lyžice smotany)
  • Agáve na dosladenie (podľa chuti, pre mňa len 1 lyžička)

Černice alebo iné ovocie

POSTUP:

  1. Bielka vyšľaháme s cukrom a štipkou soli dotuha.
  2. Žĺtka zmiešame s mliekom, vodou, cukrom a múkou mixérom, aby sa všetky ingrediencie spojili. Do zmesi jemne primiešame sneh z bielkov.
  3. Celú zmes nalejeme na vyhriatu a maslom alebo olejom vymastenú panvicu a pečieme, kým nie je táto hrubá palacinka zospodu upečená. Následne ju obracačkou preklopíme na druhú stranu a asi minútku pečieme. Potom ju začneme drevenou vareškou akoby trhať/krájať na malé kúsky. V tejto fáze si zhrnieme trhance na jednu stranu, urobíme malé miesto na panvici, kde vložíme maslo, keď je maslo roztopené, tak aj cukor a skaramelizujeme ho. Potom trhance spolu s karamelom premiešame a chvíľu poopekáme. Trhanec je hotový.
  4. Servírujeme poliate smotanovou omáčkou (zmiešame len smotanu a agáve) a posypané ovocím alebo podľa vlastnej chuti. Môžeme posypať práškovým cukrom 🙂

 

Komentáre