Bezlepková malinová roláda

6.9. 2018 Lenka 652x

Verejne sa priznávam, som tak trochu malinová maniačka 🙂 … ak si všimnete moje recepty, tak asi do polovice sladkých receptov idú maliny … nie je to náhoda, ani výsledok prebytku ovocia, ktoré je potrebné spotrebovať 🙂 … je to zámer, milujem ich chuť, farbu, šťavnatosť a kyslosť zároveň a čo si budeme hovoriť, aj na fotkách vyzerajú k svetu 🙂 … keď ich vidím  na trhu, v obchode alebo u niekoho v záhrade, tak im proste neviem odolať, jednoducho ich musím mať :-DDD … a tak keď som ich objavila na stránke „Sladučké ovocie“(ktorú mimochodom odporúčam) na konci leta, keď už som nedúfala, že sa mi čerstvé podarí zohnať, tak som sa zas nechala uniesť a objednala si rovno 2 kilá, však čo budem trochárčiť 🙂 … ale bola to správna voľba … boli šťavnaté, sladučké a hlavne slovenské … rozvoniavala mi od nich celá chladnička a doslova sa pýtali, aby som ich zjedla 🙂 … no ale čo by som to bola za blogerku, keby som z nich niečo neupiekla … a tak som vymyslela niečo bezlepkové, aby si tu každý našiel to svoje … a tak vznikla táto neskutočne fotogenická mandľová roláda s ľahučkým krémom, krásne zafarbeným a ochuteným čerstvými sladučkými malinami… je to fakt malinová pecka 🙂

Mimochodom, ak ste taký maniak na maliny ako ja, tak tu môžte nájsť ďalšie malinové inšpirácie:

Čokoládovo cuketová naháčka s malinami

Čokoládový cheesecake s malinovým prekvapením

Malinová panna cotta

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 6 vajíčok
  • 70 g mandľovej múky
  • 50 g cukru
  • 3 lyžice oleja/kokosového oleja
  • štipka soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Malinový krém:

  • 150 g roztlačených malín
  • 200 ml šľahačkovej smotany (min. 33 %)
  • 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 120 g mascarpone
  • 70 čerstvých malín

Krém na potretie rolády (vrchná vrstva)

  • 70 ml šľahačkovej smotany (min. 33%)
  • 50 g mascarpone
  • 1,5 lyžicky práškového cukru

Na ozdobu:

  • čerstvé maliny a mäta na ozdobu

POSTUP:

  1. Cesto: Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme do žĺtkovej zmesi. Nakoniec jemne vmiešame vyšľahané bielka. Cesto rozotrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 10 minút. Po vybratí na cesto položíme vlhkú utierku a zakrútime ešte teplú.
  2. Malinový krém: Šľahačku vyšľaháme dotuha, pridáme práškový cukor a prišľaháme mascarpone. Nakoniec vmiešame rozpučené maliny.
  3. Roládu odrolujeme, odstránime papier na pečenie a natrieme malinovým krémom po celej ploche, posypeme čerstvými malinami (70 g), ktoré môžeme dať buď celé alebo natrhať na polovice. Roládu zrolujeme a dáme na pár hodín do chladničky, aby stuhla.
  4. Krém na potretie rolády: Postupujeme tak ako pri malinovom kréme. Vyšľaháme šľahačku, primiešame mascarpone a cukor. Krém natrieme na vrch vychladnutej rolády. Roládu len dozdobíme čerstvými malinami a mätou. Môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť 🙂

 

Komentáre