Farebný cheesecake v poháriku

13.9. 2018 Lenka 1477x

Aj vy máte občas pocit, že presne dokážete cítiť chuť nejakého jedlo ešte skôr ako ho prvýkrát pripravíte? Presne takýto som mala pocit, keď som pripravovala tento cheesecake v poháriku … presne som vedela čo s čím skombinujem, ako bude dezert vyzerať, aj to, že sladkosť čokolády sa bude skvele dopĺňať jemným tvarohovým krémom a kyselkavými malinami :-)… pre mňa proste neodolateľná kombinácia :-DDD… mimochodom strašne sa vytešujem z týchto nových pohárikov, zháňala som ich pekných pár mesiacov a tak som ich pokrstila rovno takýmto cheesecakovým dezertom :-)… pravdupovediac ak si mám vybrať či si kúpiť niečo na seba alebo niečo do kuchyne, tak dlho rozmýšľať nemusím, kuchyňa jednoznačne vyhráva :-DDD … každý máme predsa to svoje, chlapi milujú všetky tie svoje vymoženosti a mať každú novú verziu iPhonu a my ženy máme buď úchylku nakupovať oblečenie deťom, sebe alebo niečo do domácnosti 🙂 … u mňa je to momentálne kuchyňa ale kto vie čo príde potom 😀 … ale späť k dezertu, zas som sa nechala zlákať svojou obľúbenou kombináciou – maliny, čokoláda, tvaroh … verím, že mi to odpustíte a aj že vám bude chutiť, tak ako mne 🙂

INGREDIENCIE (cca. 4 poháriky, záleží od veľkosti)

Biela vrstva:

  • 90 ml šľahačkovej smotany (min. 33 %)
  • 100 g mascarpone
  • 260 g mäkkého tvarohu
  • 4,5 lyžičky práškového cukru

Čokoládová vrstva:

  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 120 g horkej čokolády (najlepšie 40-50%-ná)

Malinová vrstva:

  • 300 g malín (čerstvých alebo mrazených)
  • 8 lyžičiek kryštálového cukru

Ostatné suroviny:

  • asi 5 ks veľkých savoiardi piškót alebo 15ks klasických piškót (v prípade bezlepkovej verzie bezlepkových alebo môžeme vynechať)
  • espresso sirup alebo pár lyžíc uvarenej kávy

POSTUP:

  1. Piškóty naukladáme na spodok každého pohárika a polejeme espreso sirupom alebo pokvapkáme uvarenou kávou.
  2. Pripravíme si biely krém: Vyšľaháme šľahačku do mierne tuha, pridáme mascarpone, tvaroh a cukor a prešľaháme dotuha a odložíme do chladičky.
  3. Čokoládová vrstva: Do malého hrnca dáme zohriať smotanu, keď začne vrieť, odstavíme a zalejeme ňou pripravenú čokoládu nalámanú na menšie kúsky. Premiešame a necháme chvíľu odpočívať.
  4. Piškóty naukladané v pohárikoch zalejeme polovicou pripravenej čokoládovej ganache a opatrne odložíme na 15 minút do chladničky. Po 15 minútach pridáme prvú polovicu krému a zase odložíme do chladničky na 15 minút. Po vybratí pridáme druhú polovicu čokoládovej ganache a na to navrstvíme druhú polovicu krému (už nemusíme dávať do chladničky, lebo ganache už medzitým stuhla ako vychladla). Uložíme naspäť do chladničky.
  5. Malinovú vrstva: Cukor zahrejeme za stáleho miešania v hrnci, kým nám nezhnedne a nevytvorí sa karamel, ktorý hneď zasypeme malinami a miešame, kým sa cukor neroztopí. Varíme za občasného miešania asi 10 minút, na hustotu redšieho džemu. Malinovú vrstvu môžeme ešte teplú naliať navrch pohárikov a dáme finálne zachladiť do chladničky na pár hodín alebo celú noc. Dozdobíme podľa vlastnej chuti a fantázie – najlepšie čerstvými malinami 🙂

Komentáre